UN CONCEPTE: “Diputats”

Carles Ripollés . 16 de desembre de 2011 .
Etiquetes: ,

Per allò de l’actualitat, el concepte sobre el que parlarem avui és el de “diputat”. Des d’estos Nadals tenim un morellà al Congrés dels Diputats i això es destaca com una novetat. Però, és realment una cosa mai vista?

Primer haurem de vore què és un diputat. Si anem al diccionari oficial de la nostra llengua, el de l’Institut d’Estudis Catalans, topetem que és una paraula polisèmica, amb tres significats pareguts però no exactament iguals. La segona acepció és la que identifica al nostre alcalde: Persona que esdevé, per elecció, membre d’una assemblea deliberant.

Ximo no és el primer diputat de la comarca al Congrés, perquè Manolo Milian també ho ha estat, si bé només el podíem votar els portencs que aleshores vivíem a la província de Barcelona i això es veu que no compta, però també és una llarga tradició que a les Catalunyes hi hage diputats de la comarca dels Ports, últimament el cinctorrà Armando Querol, que va ser parlamentari català fa uns anys i Juan Milian que ho és ara. Però això va començar al segle XV amb el cardenal Ram, que era diputat català en el tercer sentit que oferix el diccionari: A la Corona catalanoaragonesa, membre dirigent de la Diputació del General o Generalitat al qual era delegat el poder de recollir i administrar els donatius o els impostos que les Corts acordaven.

Tornant al nostre País i sense comptar els diputats provincials, trobem que han estat diputats a les Corts Valencianes autonòmiques els morellans José Vives i Ximo Puig i el vilafranquí Òscar Tena, i potser em dixo algú. Però és que a les Corts Valencianes lo estrany és que no hi hage diputats de la comarca dels Ports. Abans de l’abolició dels Furs l’any 1707 ho eren en el primer sentit del diccionari: Persona que ha estat enviada amb el mandat de parlar en nom d’un poble, d’un cos, etc.. si bé ací en diem síndics, però este concepte el dixarem per a un altre dia. Només va haver unes Corts, les primeres, on no va estar Morella, però és que l’any 1261 els Ports encara érem aragonesos.

Ara ens pareix estrany tindre diputats portencs perquè des que la comarca dels Ports forma part d’Espanya, entre guerres, dictadures i absolutisme no ha hi hagut marge per a representació popular, però durant els anys de la Constitució de 1876 la circumscripció electoral era el partit judicial de Morella, a voltes ajuntat amb el d’Albocàsser i a voltes amb el de Sant Mateu, i per tant el diputat teòricament no podia ser molt de lluny.

Però aquelles eleccions funcionaven com les de Putin a Rússia i sempre eixia el que convenia a base de topinada: de fotre mà a l’urna. A voltes eixia un a dit, a voltes el Marqués de Fuente el Sol i a voltes eixia un diputat cunero, o siga foraster, que era un tal Montiel que tenia una gran impremta a Madrid i que sempre prometia que ens portaria el tren del Bergantes.

Quan va aplegar la II República es va posar la província com a circumscripció electoral per evitar el caciquisme i des de llavors ja no és precís que hi hage diputats de la comarca quan hi ha votades.

Podríem concloure que la comarca dels Ports té una llarga tradició parlamentària i que Ximo continua esta secular tradició, en este cas al parlament regional espanyol de la Unió Alemanya.

Més informació: |