La Marededéu de Vallivana a Barcelona

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 16 de desembre de 2011 .
Etiquetes: , ,

Aquesta setmana els nostres lectors ens porten de nou a Barcelona a través d’aquesta estampa de la Marededéu de Vallivana. Aquesta imatge es troba, des de 1926, en una façana del carrer Degà Bahí. És una mostra més del lligam dels morellans, que van haver de marxar de la seva terra, envers el seu poble i les seves tradicions. En aquest cas, el retaule ceràmic de la patrona de Morella amb el poble als peus, va ser instal·lat pel morellà Francisco Querol Pasqual, i el seu cosí, José Sales Querol. Es feien la seva nova casa al nou lloc d’acollida, on buscaven un millor futur, però sense oblidar d’on venien. Durant la guerra civil la capelleta es va tapiar. En passar el conflicte armat tornava a veure la llum. La casa ha canviat de mans, però es manté la façana original.

El més destacat d’açò es que no ens ha costat massa conèixer la història, per que l’estima d’aquells que van marxar envers la seva terra, l’han heretada els seus fills, nets i besnéts. És la història de moltes famílies de la zona. A principis del segle XX, comença la decadència de la prospera industria tèxtil morellana.

Curiosament el mateix any, 1926, en que s’instal·lava aquesta estampa de la Marededéu per la família Querol, també a Barcelona, les filles de Juan Giner dissolien legalment la companyia de la que depenia la que -no massa temps enrere- havia estat la més prospera colònia tèxtil de Morella, la Fabrica Giner. Abans ja havien hi hagut altres crisis, i fortes migracions. Tants eren els morellans que van haver de marxar en la segona meitat del segle XIX, i sobre tot, en les primeres dècades del segle XX, que ja en 1856, el darrer dia del Sexenni va ser organitzat per la colònia d’absents.

Tanta gent va acollir la veïna Catalunya que en 1903 la colònia morellano-catalana es va constituir en junta autònoma, i en el 35 Sexenni, en 1904, la colònia catalana se independitzaria de la colònia d’absents. Molts dels que ara formen part de les colònies, no han nascut a Morella, són fills dels punts d’acollida dels seus pares o dels seus avis; no obstant açò, es continuen sentint morellans.

Més informació: | |