L’església de Sant Martí Bisbe i Sant Antoni de València acull una imatge de la marededéu de Vallivana

comarquesnord.cat . València . dilluns, 19 de desembre de 2011 .
Etiquetes: , ,

Aquesta secció ens porta avui a València, punt d’acollida de molts morellans. La capella que ens mostra la imatge es troba en l’església de Sant Martí Bisbe i Sant Antoni, una de les més antigues i grans de València. Aquesta parròquia, declarada Monument Històric Artístic Nacional en 1983, ha estat sotmesa en els darrers anys a una quasi completa restauració en motiu de la exposició “La gloria del barroc” de La Luz de las Imágenes. Es va construir en una de les antigues mesquites que hi havia a la capital del Túria en el moment de la seva conquesta, però al llarg del temps ha tingut moltes remodelacions. Aquest ha estat el punt escollit per la Colònia de Morellans Absents a València per a honorar la seva patrona.

Aquesta nombrosa colònia de fills de Morella, des de la seva constitució havien comptat amb un espai per reunir-se i pregar a la Marededéu de Vallivana, però la guerra civil va destruir eixe lloc. En acabar el conflicte fratricida la colònia va decidir finançar aquesta capella. El seu patrocini continua avui en dia amb una assignació anual per al funcionament de la parròquia. Fins no fa massa temps tots els mesos es feia el Tridu a la Marededéu de Vallivana. Avui, les reunions es limiten a tots els primers diumenges de mes, celebrant la festa gran el segon dissabte de maig. La capella serveix per que els morellans que estan allà es retroben, i com a record per als que ja no estan.

La colònia de Morellans Absents ha complert els 155 anys des de la seva constitució. La important emigració que va patir la ciutat de Morella al llarg de la seua història va provocar que molts morellans tingueren la seua residència fora de la ciutat. Ja el 1856, l’últim dia del Sexenni va ser organitzat pels Residents Valencians i d’altres punts fora de Morella.

Més informació: | |