Los gaiters de Massalió i el tradicional panistre, protagonistes a la televisió pública d’Aragó


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Massalió
» dilluns, 19 de desembre de 2011

Lo grup de gaiters de Massalió i el tradicional ‘panistre’ i pa beneït del municipi del Matarranya van ser els grans protagonistes del programa ‘Sin ir más lejos’ que emet pel matí Aragón Televisión i que el passat dijous 1 de desembre va estar dedicat a Massalió. En concret, molts veïns del poble matarranyenc, encapçalats pel seu alcalde Mariano San Nicolás, van participar en esta emissió on se va fer una especial menció a les tradicions de la vila. A més, fragments d’este programa es poden trobar a través d’internet.

Lo grup de dolçainers de Massalió va tindre l’oportunitat d’actuar en directe, interpretant algunes de les seues cançons populars. Per la seua banda, lo programa ‘Sin ir más lejos’ també va dedicar força temps a difondre una de les tradicions més arrelades i a la vegada pròpies de Massalió. Parlem del ‘panistre’ que sostenen les dones del poble durant la commemoració de dos importants festes (Santa Àgueda i Festes Majors) i que al seu interior porten lo pa beneït. Se tracte, a més, d’una tradició que al Matarranya només és pròpia i exclusiva de Massalió.

Durant l’emissió del programa ‘Sin ir más lejos’, les veïnes del poble no només van donar a conèixer estes tradicions ancestrals, sinó que van explicar alguns secrets i curiositats. Per una banda, se va explicar com s’elaboren los ‘panistres’, uns curiosos barrets que porten les dones al cap molt bonics. A més, també ens van descobrir el perquè dels colors blanc o negre de les mantellines. I és que es veu que antigament, lo color blanc lo portaven les dones solteres, mentre que les casades portaven mantellines de color negre.

Més informació: