La importació del Pare Noel s’enfronte al Matarranya a la tradició del ‘Tronc de Nadal’


Etiquetes: , ,


comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 23 de desembre de 2011

Seran molts pobles los que al llarg d’estos dies facin diverses activitats emmarcades en la Festa de Nadal. La més popular, sense cap dubte, fer cagar el ‘Tronc de Nadal’, una tradició molt arrelada que històricament sempre s’ha fet a casa (preferiblement a la vora del foc) i en família. Hi ha qui ho celebre la Nit de Nadal. Altres ho fan lo Dia de Nadal, després de dinar. I altres inclús han donat un pas més enllà i fan un ‘Tronc de Nadal’ per a tots los xiquets del poble. És lo que passe a Massalió i a Arenys de Lledó, on fer cagar el tronc és un ritual massiu i participatiu.

Però poc a poc, lo Pare Noel li està guanyant terreny. A la capital del Matarranya, sense anar més enllà, i de fa uns anys, Santa Claus visite els xiquets a la Plaça Major transportat pel seu trineu i els rens. Una cosa molt similar ha succeït en algunes escoles públiques del Matarranya, com són les de La Portellada i Valljunquera, on s’hi passar durant les últims dies lectius. De forma individual també visite algunes cases de la Comarca. A Pena-roja, per contra, li fan la competència els Patges Reials, que diumenge es passaran a recollir les cartes dels xiquets.

Estes no són, però, les úniques activitats que es fan durant los Nadals al Matarranya. A Queretes hi haurà un Betlem Vivent on los més de 50 xiquets del poble seran los protagonistes. A Pena-roja hi haurà orquestra la nit de diumenge, mentre que el dilluns, a partir de les set de la tarde, la Banda Peñarbés celebrarà el tradicional Concert de Nadal. A Lledó es passarà la Nit de Nadal amb tots los veïns, gràcies a un sopar i ball que ha organitzat l’Associació Cultural Santa Rosa. Sigue com sigue, que tothom gaudixque de les Festes. Bon Nadal!

Més informació: | |