Lo Consell Comarcal tracte el Catàleg de Masos i els pressupostos del 2012 amb los ajuntaments


comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 30 de desembre de 2011

Lo passat 12 de desembre es va realitzar una sessió del Consell Consultiu d’Alcaldes de la Comarca del Matarranya en què es van tractar temes com el Catàleg de Masies, els pressupostos del 2012, així com les aportacions que realitzen els ajuntaments a l’entitat comarcal. La sessió es va iniciar amb la presentació del Catàleg de Masies, projecte en què s’està treballant des de fa diversos anys i en el qual es recull una relació de totes les masies i edificacions, amb los seus respectius estils, fotografies i metres quadrats, existents en cada terme municipal.

Segons va explicar Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, “l’objectiu és que els municipis integrin este Catàleg en los seus plans urbanístics i que els serveixi com una eina de control i ajuda per a la presa de les seues decisions en este àmbit”. Esteve va voler recalcar que “natres només tenim este objectiu. De cap manera volem ser els que deixem o no fer les coses, això és competència dels ajuntaments que han de decidir en última instància, tenint en compte la normativa vigent com són les directrius territorials”.

Lo següent punt de l’ordre del dia van ser els pressupostos de l’any 2012. En este cas, la comarca va lliurar als presents un esborrany que expressave les línies generals del document. “Se’ls van lliurar les línies generals sobre les que actualment estan treballant les comissions”, va dir Esteve. Estes línies es basen en la reducció de les partides dedicades als càrrecs polítics i personal, i el manteniment de les inversions en altres àrees com ara les ajudes econòmiques a les associacions o els serveis de l’Àrea d’Acció Social.

En este sentit, l’administració “ha realitzat lo seu treball. Crec que no hi haurà molta variació respecte al document final ja que no ens quede molt més marge per reduir si volem complir els serveis que s’espere que ofereixin les comarques”, segons va defensar el president de la Comarca del Matarranya, que també va voler destacar que “hem d’esperar a veure com evolucionen los pressupostos de la DGA. Però lo que no es pot dir és que s’han de mantindre els serveis i no donar suficient pressupost per a això”.

En lo Consell Consultiu també es va debatre sobre les aportacions que els municipis realitzen a l’entitat comarcal en matèria de recollida de residus, urbanisme i altres àmbits com l’esport. En este punt es van posar sobre la taula diferents propostes per reduir el cost i canviar la manera de calcular la quantitat que aporte cada municipi. D’esta manera, segons va defensar Esteve, “en matèria d’urbanisme hem aconseguit una reducció del 40 per cent que és una quantitat molt important. En lo tema de les escombraries i els esports també s’han presentat diferents propostes. Si bé, ara són los ajuntaments los que han de decidir”.

Finalment, lo president de la Comarca va voler assenyalar que “l’única manera de mantindre tots los serveis que tenim és entendre que tots hem de ser solidaris, no només quan interesse, sinó sempre, i anar tots a una. Penso que és l’única manera que tenim per seguir endavant”.

Més informació: