Beseit i Foment signen un conveni per a la recuperació del patrimoni històric municipal


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Beseit
» dilluns, 2 de gener de 2012

Abans de deixar el càrreg, el ministre en funcions del Ministeri de Foment, José Blanco, i l’alcalde de Beseit, Alberto Moragrega, van signar a Madrid un conveni per a la recuperació del patrimoni històric del municipi del Matarranya, una col·laboració que està englobada en el marc del fons de l’1 per cent Cultural.

A través d’aquest conveni, el Ministeri de Foment destinarà més de 224.000 euros a la restauració dels portals i el pont de pedra de Beseit. “El projecte es va aprovar en comissió l’1 de juliol, després nosaltres ho vam aprovar en ple i estàvem a l’espera de poder signar el conveni”, va explicar Moragrega, qui va afegir que “era un projecte molt antic en el que es portava molts anys treballant “.

En concret, l’actuació inclou treballs de condicionament i recuperació de sis portals de la muralla, així com també la neteja de les seves façanes i l’eliminació d’elements superposats, com és el cablejat del poble. “Molts d’ells estan molt deteriorats. Les capelles poc a poc han anat perdent la fusta i a l’exterior s’ha abusat de col·locar elements com cables o altaveus. La idea és retirar tots aquests elements, rehabilitar-los, i que aquestes estructures puguin lluir tal com ha de ser”.

A més de rehabilitar els portals existents, el consistori també recuperarà un portal del qual es van trobar restes a la paret de l’ajuntament. “Quan vam fer les obres de la llotja de l’ajuntament vam trobar pedres d’un portal que donava a l’antic castell, i que en el projecte pretenem recuperar-lo”, va explicar l’alcalde de Beseit.

Els treballs també es centraran en la restauració del pont de pedra de la vila, situat a la vora de l’ermita de Santa Anna “Hi ha una part del pont que es rehabilitarà una mica més a fons, però la resta és sobretot arreglar el paviment , tornar a unir el morter de calç de la majoria de les pedres i il·luminar-lo, ja que és un dels llocs més espectaculars del municipi “, va aclarir Moragrega. Cal destacar que l’objectiu principal del projecte, segons va manifestar l’alcalde, és “rellançar el conjunt artístic de la població”.

Finalment, pel que fa al desenvolupament dels treballs, Moragrega va afirmar que l’execució serà de 12 mesos, encara que aquests es repartiran entre els anys 2012 i 2013.

Més informació: |