Morella mostra la rehabilitació del castell i els seus nous espais turístics



comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 2 de gener de 2011

Els veïns de Morella han conegut l’última intervenció d’importància en el treball de consolidació del castell. En total, més de mig centenar de persones han participat aquest primer dia laborable de l’any en una visita guiada per la zona restaurada pròxima al Palau del Governador. Cal recordar que esta obra ha consistit en la rehabilitació dels murs de la zona de l’aljub del forn, una zona que es va despendre a causa de les pluges torrencials de l’any 2000, i la canalització de les aigües pluvials procedents de la Plaça d’Armes. Per mitjà de l’esmentada actuació, s’han recuperat dos miradors, que recreen una zona d’artilleria i permeten observar gran part del terme de Morella.

La regidora de cultura, turisme i patrimoni de l’Ajuntament de Morella, Maria Rallo, afirma que “esta obra ha permés recuperar i consolidar una zona en mal estat del castell i uns espais amb un component turístic important, als que no es podia accedir”. En este sentit, hi ha dos miradors a través dels que s’observa gran part del terme de Morella. A més, la regidora afirma que “és molt important invertir a poc a poc, però de forma continuada, en la consolidació del nostre patrimoni”. Així, recordava que la pròxima intervenció amb la que es recuperarà de forma important el patrimoni, serà la de la Torre de la Font Vella.

La visita guiada ha fet un repàs pels aspectes tècnics de l’actuació i la història del lloc i de gran part del perímetre defensiu de Morella. L’historiador Carles Ripollés ha explicat els distints tipus de construccions que hi ha a Morella i que s’han utilitzat per a defendre’s de l’invasor. En concret, la zona d’artilleria que s’ha restaurat va ser construïda en el segle XVIII, per a protegir al Palau del Governador i el castell.

» La intervenció
Respecte als aspectes tècnics de la intervenció, l’arquitecte Vicente Dualde ha explicat tots els detalls. Esta actuació ha aconseguit mantindre l’autenticitat del monument i s’ha encaminat a resoldre els deterioraments motivats per les filtracions d’aigües pluvials. Per a això, s’han realitzat dos actuacions complementàries. Una, la conducció de l’aigua d’escolament fins els voltants de la Torre de la Pardala, des d’on s’evacua fora del recinte. I la segona, la reparació dels dos grans clots provocats per les pluges torrencials de tardor de l’any 2000. En la zona situada junt a l’aljub, s’ha resolt el problema del drenatge de les aigües d’escolament i, s’han omplit amb un terreny adequat per a tornar a la plataforma la seua fisonomia anterior.

En la zona més pròxima al Palau del Governador, s’han eliminat els farciments i s’han netejat la base sobre les roques per a procedir a la seua consolidació, de forma semblant a l’anterior. A més de la reparació dels clots, també és molt important la consolidació dels murs. D’esta manera, s’evitarà l’erosió produïda per l’aigua. Cal recordar que per a la intervenció va ser necessari el muntatge d’un espectacular bastida de 27 metres d’altura i que, en total, s’han invertit 300.000 euros, dels quals el Ministeri de Foment va aportar el 75% i el consistori local, la resta.

» VÍDEO: Més de 50 persones visiten la restauració del castell

Més informació: |