L’Ajuntament de Morella lliurarà les creus de Santa Llúcia a la UJI, al Festival de Música i a l’Associació el Maestrat de Terrassa


comarquesnord.cat, Morella
» dijous, 5 de gener de 2012

El Ple de Morella es reunix avui amb caràcter extraordinari i urgent per a aprovar les creus de Santa Llúcia 2012. Enguany, la màxima distinció que atorga el consistori recaurà en la Universitat Jaume I, en el Festival Internacional de Música i l’Associació Cultural el Maestrat de Terrassa. Les creus s’entregaran en l’acte cívic del dia de Sant Julià, el proper dissabte, on també es recordarà el 780º aniversari de l’entrada de Jaume I a la ciutat.

En les mocions que es presenten al ple, es destaquen els mèrits per a obtindre les distincions de cada un dels esdeveniments o entitats. Pel que fa a la Universitat Jaume I, l’alcalde de la localitat, Ximo Puig, afirma que “ha sigut fonamental en la modernització de la província i de la ciutat”. En el text es destaca “la seua aposta decisiva en la dinamització educativa i cultural de Morella”. La seu dels Ports, la universitat de majors, exposicions, cine, teatre, cursos d’estiu o el suport a congressos són algunes de les accions que s’han dut a terme en la localitat, gràcies a la UJI. A més, el primer edil morellà també destaca “el suport perquè Morella obtinguera el premi Patrimoni 2011 de mans de les ciutats que són Patrimoni de la Humanitat”.

Una altra de les organitzacions que rebrà este premi és l’Associació Cultural el Maestrat de Terrassa. Esta entitat ha complit 95 anys i continua amb les seues accions tradicionals, culturals o festives. Va nàixer a causa de la crisi tèxtil de principis del segle XX. Llavors, molts veïns de Morella es van veure obligats a emigrar cap a zones industrials amb importància per al tèxtil. Un dels destins més importants va ser el Vallés. En 1916, es va fundar la Germandat o Montepio dels Fills del Maestrat que s’incloïa dins de la colònia morellano-catalana. L’any 1932, es constituïx com una secció independent i en 1992 es transforma en Associació Cultural. En el seu origen, va ser fonamental el caràcter solidari de l’organització per a ajudar els emigrants i, en l’actualitat compta amb 200 socis. Continuen adorant a la Mare de Déu de Vallivana i participen en el Sexenni. Puig afirma que “este col·lectiu és un exemple de com s’han conservat les arrels, a pesar del pas del temps i de la distància”.

Finalment, també s’entregarà la creu de Santa Llúcia al Festival Internacional de Música, en un any en què celebrarà la seua XXX edició. Este esdeveniment va nàixer l’any 1982 amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre l’orgue de la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major. Ximo Puig afirma que “gràcies al Festival i al seu director, Ricardo Miravet, s’ha aconseguit restaurar un dels grans tresors de la nostra ciutat, l’orgue”. Una joia de quasi 4000 tubs i tres segles d’existència, que va patir el pas del temps i les distintes guerres. Amb el naixement del Festival es va cridar l’atenció de les administracions i, en 1987 va començar la restauració de l’instrument, gràcies a una ajuda de la Generalitat Valenciana. Miravet va ser l’encarregat de realitzar els estudis i d’escometre esta rehabilitació, que va durar vuit anys. En estos 30 anys, el Festival no ha faltat a la seua cita anual i, per Morella, han passat grans mestres de la música barroca a nivell nacional i internacional.

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, conclou que “les creus de Santa Llúcia són el reconeixement a la voluntat dels morellano o d’altres entitats de fer coses importants per Morella i, en moltes de les ocasions, sense esperar res a canvi”.

Més informació: | |