Els majorals del Sant Antoni de Morella revolucionaran la festa amb importants novetats i canvis d’horaris



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 7 de de gener de 2012

El Sant Antoni de Morella va recuperar este divendres un dels seus actes previs més populars i multitudinaris amb el Bureo de la Nit de Reis. Centenars de persones van omplir l’Espai Firal a pesar del fred que va fer, accentuat per les fortes ratxes de vent a l’Alameda. Els assistents no es volien perdre el primer tast del panoli, casquetes o les ferradures que, com no, també es repartiran els dies centrals de la festa del 20 al 22 de gener. La gent tenia ganes de Bureo ja que aquesta festa feia anys que no es celebrava per l’absència de majoral i, a més, enguany era en un dia més factible per afavorir l’alta participació al ser en divendres. Durant la nit es van sortejar el bou de Sant Antoni ‘Gaitero’ que va recaure en el numero 1970. El porquet ‘Tabaler’ va ser per al numero 3105. Tot en una velada molt festiva en la que el tast de les diferents pastes s’ajudava de l’aiguardent i el moscatell que no falten en estes jornades en honor a Sant Antoni. Els Gaiteros de Morella es van organitzar a la perfecció per a que no faltara res a les taules, anar entrant i eixint amb les safates plenes de pastes o servint des de la barra. Al ser un grup tant extens, es facilita la intensa feina que comporta el ser majoral i més encara quan fa uns anys que mancava esta figura per tirar endavant les celebracions encarregant-se la Junta.

» Els Gaiteros revolucionen la festa
Per al Sant Antoni 2012, els Gaiteros són molt ambiciosos i s’han proposat ‘revolucionar’ en certa manera la vesprada-nit del divendres i el seu acte central amb la Vida del Sant i la Santantonà. Per a fer-ho més participatiu i popular, les activitats tornaran a un caire més tradicional, com es feia antigament. La representació teatral es farà en dos actes. El primer a partir de les 20:30h. a la plaça de l’església de Sant joan en el que es narren els primers compassos de la Vida de Sant Antoni abans de decidir-se per donar les seues riquesses als pobres, a pesar de ser temptat pel Dimoni i la postura un tant en contra de Morondo.
Tot seguit es pujarà com si fora la Santantonà fins la Plaça de l’Arxiprestal. En aquesta cercavila es vol recuperar uns elements que eixien fa molts anys com els Diables de la Maça i la Cucafera. Una vegada allí, al lloc habitual dels darrers anys, es realitzarà el segon acte que culminarà amb l’encesa de la barraca. La gent que ho desitge podrà sopar allí, ja que els majorals facilitaran diferents elements per poder fer un sopar a la vora de les brases de la barraca.

La resta d’activitats serà semblant amb un dissabte complet que començarà amb els actes més religiosos com la missa o la processó, seguirà amb el retaule de Les Grupes i per la vesprada tindrà el Contrabando o el Mondongo com a plats forts. Eixa nit es farà un sopar de germanor a l’Espai Firal per agrair a tots els que fan possible la festa de Sant Antoni de Morella.

Més informació: | | |

/span> comentaris

  1. Solament informo que el primer acte de la Vida del Sant es farà a la Placeta de Sant Joan (esglesia) i no a la Bisbe Martí (font).

  2. Moltes gràcies per la puntualització.
    Gràcies per llegir comarquesnord.cat