Vilafranca s’endinsa a Sant Antoni amb el primer dia de troncs



comarquesnord.cat, Vilafranca
» dissabte, 7 de gener de 2011

Els majorals de Sant Antoni de Vilafranca han viscut aquest primer cap de setmana de 2012 la primera eixida a la muntanya per tallar els troncs que posteriorment subhastaran. A les 10h del matí els organitzadors de les festes han congregat a desenes de voluntaris que han aportat els seus cavalls, rucs i ponis per estirar els troncs que es ria a la Partida de Dalt. Poc després ha començat la marxa a peu cap a la muntanya. Al Pla de Mosorro s’han repartit els grups de traginers que s’han dirigit a les diferents propietats de bosc per tallar pins i alzines. Els arbres són donats als majorals de Sant Antoni pels propietaris de bosc que, així, col·laboren amb els majorals.

La climatologia ha estat propícia perquè hi hagués un bon nombre de participants. A l’entorn del Mas de Colau, Torre Leandra, Mas de Patiràs o Mas de Faió s’han talde els troncs que han estat arrossegats a la manera tradicional. D’aquesta manera es manté viu el record dels traginers quan treien els troncs de la muntanya. Mentrestant els majorals han coordinat les operacions i han proporcionat als voluntaris vi en bota i cacauets.

Un cop s’han talat els troncs s’han arrossegat fins a la confluència entre el Pla de Mosorro i el Bovalar. Allà els majorals han obsequiat als presents amb una contundent menjar: xoriços, llonganisses i botifarres amb allioli era part del menú. Aquest any, per la perillositat que comportava el vent de dies anteriors els majorals han optat per rostir la carn al forn del poble. D’aquesta manera s’evita qualsevol risc per al bosc.

Passades les 17h la comitiva amb els troncs entra al poble. L’arbre de Nadal, que serà retirat la setmana que ve, serà el testimoni del pas dels integrants de la comitiva de Sant Antoni Abat. Demà diumenge es repetirà la jornada de troncs. En aquest cas els majorals es dirigiran cap a la Partida de Baix, cap a les masies de Cabestany, Curro o Moli Pitarch.

» VÍDEO: Eixides dels troncs pel Sant Antoni de Vilafranca

Més informació: | |