Al Camp de Morvedre s’honora a la marededéu de Vallivana

comarquesnord.cat . Torres Torres . diumenge, 8 de desembre de 2011 .
Etiquetes: , ,

Torres Torres és un poble del Camp de Morvedre, que també honora la marededéu de Vallivana. Amb poc més de 500 habitants aquest indret, que junt a Alfara i Algimia, formava la Baronia, dedica el segon dia de les seves festes majors de setembre a la patrona dels morellans.

És costum que les fadrines del poble traguen la imatge de la Marededéu, que familiarment anomenen la moreneta, en processó. Per saber com havia aplegat la devoció per la Verge trobada a la vall vana de Morella, hem acudit a Juan Corbalan, cronista d’aquest bonic poble valencià. Ens comenta que la tradició pràcticament arranca a principis del segle XIX. Joan Oliet, oncle del afamat pintor morellà Joaquim Oliet Cruella, va ser destinat com a capellà a tots els pobles de la Baronia. Ell va ser el que contagiara l’estima per la Verge del seu poble als veïns de Torres Torres. Pocs veïns d’aquesta localitat relacionen la seva festa amb Morella; de fet, algun en el que hem pogut parlar està convençut que la imatge és originària del poble. Aquesta és una mostra més de com els morellans de tots els temps han pregonat i contagiat la devoció que sentien per lo seu, i especialment per la seva patrona.

Però no va ser l’únic que aquest clergue morellà va deixar d’aquesta contrada dels Ports a aquella contrada banyada pel Palència. A més de la devoció també va exportar l’art.

Aprofitant les obres de l’església parroquial de Sant Agustí d’Alfara de la Baronia, de la qual també era responsable, va encomanar al seu nebot els frescos que avui encara llueixen en els seus sostres.

L’aplegada del pintor Oliet es data entre 1809 i 1810. Del seu bon fer deixa constància en els frescos del Baptisteri, tota la volta de la nau central i del creuer, les petxines de la cúpula i el presbiteri, així com en els tondos de la porta. El 2010 la regidoria de cultura d’Alfara de la Baronia va dedicar l’any a conèixer l’obra que havia deixat l’artista morellà.

Més informació: | |