Les històriques publicacions Vallivana i Bisgargis trauen nous números

comarquesnord.cat . Morella . 1a de gener de 2012 .
Etiquetes: , ,

Amb l’entrada de l’Any Nou han eixit al carrer nous números de les històriques publicacions Vallivana i Bisgargis.

La revista Vallivana, publicació mensual de divulgació local religiosa i literària, realitzada a Morella, comença una sèrie d’edicions dedicades a les festes sexennals. A la capçalera ja ho deixa ben clar, apuntant que és el número 1 enquadrat en el 53 Sexenni. La portada està dedicada a un article del arxiprest de Morella, José Ángel Pitarch, que parla del temps d’espera i el començament de la preparació del Sexenni i dels diferents treballs que estan realitzant el treball per a rebre a la Mare de Déu de Vallivana.

A l’interior de la publicació trobem diferents articles. Entre ells està el parlament que va realitzar l’alcalde, Ximo Puig, a la Missa de l’Anunci, destacant que el Sexenni sempre és esperança i que la localitat està preparada per a complir el vot dels avantpassats. També és el debut del nou administrador de Vallivana, Jesús Sangüesa, que es presenta amb un escrit en el que remarca que està a la disposició de tots els que vulguen i la responsabilitat que té amb el nou càrrec, així com agraeix públicament la col·laboració que ha tingut de l’anterior administrador en funcions, Julián Pastor Aguilar, assenyalant com “rellevant i de gran dedicació” la tasca de Julián Pastor Amela i la seua família durant més de 30 anys en tot el que envolta a la patrona dels morellans.

Entre altres articles es troben un dedicat a La Puríssima de Mossén Tomás, un d’històric de Carlos Sangüesa i el del Canonge Arxiver i Director de l’Arxiu Diocesà de Tortosa, Mossèn Josep Alanyà, sobre els beneficis eclesiàstics de l’Església Arxiprestal Santa Maria La Major de Morella i la reducció decretada pel Bisbe Bernardo Velarde l’any 1772.

La part final està dedicada a la solidaritat amb un article sobre el projecte Delwende signat per les Germanes de la Consolació i amb les darreres pàgines apleguen notícies sobre les festes sexennals amb el llistat de membres dels diferents Gremis i del Consell del 53 Sexenni, així com dues entrevistes de Salva Ortí a un dels alets del gremi d’agricultura, Cristóbal Milián, i al president del gremi de la joventut, Daniel Adell.

Per la seua banda, el butlletí de la colònia i Vila de Forcall, Bisgargis, amb el número 311, engloba les activitats de l’estiu i tardor del 2011. Ja fa uns dies que està al carrer o que ha anat arribant a les cases. La portada està dedicada al 325 aniversari de l’arribada de les relíquies de Sant Víctor a Forcall, esdeveniment al qual se li dedica un apartat especial.

En les pàgines interiors hi han diferents seccions amb informacions de tot tipus com la 55ena assemblea de la colònia forcallano-catalana, la decisió de celebrar l’Aplec dels Ports a Forcall al 2012, la pàgina esportiva, un record especial a Mossèn Santiago Casanova Giner i a l’historiador Josep Eixarch Frasno, que han faltat els darrers mesos, un resum meteorològic, diferents aspectes de les darreres festes patronals i altres notícies locals. La contraportada també està dedicada al 325 aniversari de l’arribada de les relíquies de San Víctor amb imatges dels actes commemoratius a l’efemèride.

Més informació: | |