Forcall, Villores i Castellfort són els primers en encendre la roda de les santantonades



comarquesnord.cat, Els Ports
» dijous, 12 de gener de 2012

La Santantonada de Forcall és, sens dubte, una de les que millor ha sabut conservar la tradició, i tant rica en matisos que com deia Henry Bouche, “té molt més en el fons que en la superfície”. Els veïns de totes els generacions han fet possible que la festa ens arribara quasi tal com va nàixer. Ací dos elements també han tingut molt a veure, l’associació de la Santantonada, i els majorals. Enguany, com sol ser habitual, son quatre parelles les que s’han encarregat dels amaniments, per que la festa comença molt abans del dia de Sant Antoni. Feta la confitura i els pastissos, traslladat el Maio, les costelles i la brosta del monte al poble, fet l’acapte, configurat el programa, ha arribat el moment de tornar a viure aquesta ancestral celebració.

Aquest divendres, 13 de gener, des de bon de matí l’esquellot convidarà tots a participar en la festa i els preceptius amaniments. A les 12h. del sol la força conjunta del poble alçarà el gran maio, i amb les costelles i el ramatge es configurarà la estructura central de la festa: la barraca.

Per la nit arribaran tots els personatges per a recórrer els principals carrers del poble: el Despullat que porta lligats a Sant Antoni i Sant Pau i la requa de botargues, demoniets, el negre i la Filoseta, que no paren de ballar i punxar als que miren. En arribar a la plaça els dimonis faran entrar als Sants dins la cova de la barraca i els cremallers li botaran foc. És la mort de Sant Antoni, acompanyat pels sons característics de la dolçaina. Però el Sant no mor, ressuscita i les gaites ho senyalen amb tonades més alegres que conviden a seguir en la desfilada. Una vegada consumida la foguera, comença la Processó del matxos, en la qual les cavalleries, seguides pels altres animals domèstics van a la casa abadia per rebre la benedicció i recollir una coqueta. La festa segueix en ball.

A l’endemà, dissabte, es realitza el simulacre de la llaurà i la sembrà. Un majoral, vestit com abans vestien al camp, amb dos cavalleries molt mudades per a la ocasió, simula que llaura, mentre, al seu costat, altre sembra llepoleries, provocant el goig dels menuts. Després arribarà el ball rodat, i la revetlla nocturna, per finalitzar en eixa menjada popular de la xulla que, a poc que el temps acompanye, fa semblar la plaça Major de Forcall menuda.

A Castellfort, la festa de Sant Antoni es concentra en una sola jornada, en aquest cas, aquest dissabte 14. La festa s’encete amb tots els preparatius per a fer la foguera, una de les més grans que se munten a la comarca. Per la nit, abans de botar foc a la barraca, s’encén la foguera menuda per a que tots els que vulguen torren carn i sopen a la plaça. A continuació es realitzarà la benedicció dels animals i el repartiment de pastissets. Després es botarà foc a la barraca, continuant la nit amb un animat ball.

A Villores tot està preparat per tal de celebrar el seu popular i participatiu Sant Antoni. Serà aquest dissabte. La filoseta, els dimonis i demés botargues tornaran a ser protagonistes, junt als sants, d’aquesta celebració que a Villores no para de créixer en atractiu. La participació dels veïns, obrin les seves cases a la comitiva de la santantonà, crida l’atenció dels que visiten Villores eixe dissabte. La culminació és el foc de la gran foguera.

Més informació: | |