Els majorals del Sant Antoni de Vilafranca preparen 18.000 pastissos



comarquesnord.cat, Vilafranca
» dissabte, 14 de gener de 2012

La Majoralia de Sant Antoni Abat de Vilafranca ha preparat aquest dissabte uns 18.000 pastissos de confitura de carabassa per al cap de setmana de la festa, els dies 20,21 i 22 de gener. Per a fer-los han reunit a més de 100 persones a dos forns de la localitat en uns treballs que s’iniciaven de bon matí i duraven fins ben entrada la vesprada.

Al forn i una vegada feta la pasta, són moltes les feines que es realitzen i per això es necessita a tants col·laboradors. Fer boletes amb la pasta, fer el pastís amb el cordonet, portar les llandes al forn, traslladar-les posteriorment a ensucrar i finalment col·locar-los a les grans safates de fusta. Els Majorals finalment els transporten al local on es deixen apilades les safates fins el proper cap de setmana.

El procediment de l’elaboració dels pastissos es remunta a la primavera anterior, quan eren sembrades les carabasses als bancals i arreplegades al mes d’octubre. Al desembre es va haver de fer la confitura en dues jornades, una dedicada a pelar la carabassa i un altra per a coure-la a les calderes. Ara amb l’elaboració dels pastissos es tanca tot aquest tradicional procés que a Vilafranca es realitza per Sant Antoni i també per a la Mare de Déu del Llosar.

El pastís de confitura de carabassa és el dolç per excelència de la festa de ‘La Publicata’ en honor a Sant Antoni i que ja solen provar-se el dia de les Barres. El cap de setmana de la festa gran en honor al patró dels animals, els pastissos es poden trobar als diferents convits organitzats pels Majorals, que tenen tot el cap de setmana obert el local. També estan a la venda a dotzenes per traure fons que ajuden a finançar la festa i moltes vegades es solen entregar com a regal per part dels Majorals als diferents compromissos que van sorgint durant tantes setmanes de treball per honor a Sant Antoni Abat.

» VÍDEO: Els majorals preparen 18000 pastissos pel Sant Antoni de Vilafranca

Més informació: | | |