Grans, grosses, curtes, menudes, tortes, ‘majes’



comarquesnord.cat, Vilafranca
» diumenge, 15 de gener de 2012

Centenars de persones i una quarentena de cavalleries han acompanyat als Majorals de Sant Antoni de Vilafranca al ‘monte’, per arreplegar ‘les barres’ necessàries per a muntar l’estructura de la ‘barraca’. A les 10 del matí del diumenge eixia la comitiva des del local dels Majorals, situat a la cèntrica Avinguda del Llosar cap al Racó de les Covetes, lloc on el guarda forestal havia marcat les 4 barres i els 28 pins que fan falta per a la ‘barraca’.

L’oratge ha acompanyat, ja que s’ha gaudit d’un matí esplèndid a Vilafranca. Al Racó de les Covetes, lloc d’ombria i on el sol no entra en tot l’hivern, la temperatura era més fresca però també allí s’estava bé. La processó de persones i animals enfilava la CV-15 en direcció al Llosar per a agafar l’entrador de les Fonts i continuar amunt fins al mas la Marina i posteriorment, deixant el mas de les Covetes a la dreta, entrar al racó on s’han tallat els pins. Aquest lloc ha estat escollit moltes vegades a la darrera dècada per anar a les ‘Barres’.

Una vegada al ‘monte’ s’han tret al camí amb les cavalleries els diferents pins que ja havien segut tallats i que serviran de ‘costelles’ per a la ‘barraca’. Una vegada tot preparat s’iniciaven els treballs per tallar els pins grans, es a dir ‘les barres’. Algunes d’elles eren tallades amb motoserra i una vegada a terra eren retirades totes les branques. Els Majorals de Sant Antoni també tindrien el seu protagonisme tallant un pi amb el ‘tronzador’, sistema amb el que antigament es serraven els troncs. Com el lloc on es tallaven es troba en pendent, els pins eren arrossegats per les cavalleries fins a la pista.

Enganxar les diferents ‘reates’ d’animals era el següent pas per tal d’iniciar el camí de tornada a Vilafranca, atravessant els barrancs de les Covetes i de la Parreta, eixint a la CV-15 per la font del Trabuc, un poc més amunt del Llosar. Des del Santuari del Llosar fins a Vilafranca cavalleries, troncs i participants en general han fet el recorregut pel ‘passeig’ existent junt a la carretera.

Sense voler es fa tard i a més si acompanya el temps. Cap a les 3 i mitja de la vesprada es feia l’entrada a Vilafranca per l’Avinguda del Llosar i s’anaven deixant ‘les barres’ a la Plaça d’en Blasc amb molta expectació. Els Majorals s’encarregarien d’anar arreglant els pins i amuntonar-los i d’aquesta manera esperaran el moment de la ‘plantà’ de la ‘barraca’, acte que tindrà lloc el divendres 20 de Gener a les 19 hores.

‘Les barres’ ja estan a la Plaça. Grans, grosses, curtes, menudes, tortes, ‘majes’…..mil comentaris!!! Com passa sempre.

Més informació: | |