La marededéu de Vallivana és patrona i alcaldessa de Picassent

comarquesnord.cat . Picassent . diumenge, 15 de gener de 2012 .
Etiquetes: , , ,

En aquesta secció no és el primer cop que parlem de Picassent. Ells van adoptar la patrona de Morella com a pròpia. Però, a més, aquest poble, agermanat ambMorella, no sols l’han triada com a patrona, també li ha donat el títol d’alcaldessa honoraria. Recordem que la veneració de la Imatge de Vallivana a Picassent comença en el primer terç del segle XVIII.

Mossèn Miquel Carbó, nascut a Morella, es destinat a aquest poble valencià. Ell es va emportar una rèplica de la patrona del seu poble i la tenia a sa casa. Com ho són tots els morellans, era molt propagandista de la seva devoció, i per això en 1738, quant una epidèmia de febres atacava la població, va proposar a les autoritats locals que es fera vot per alçar un santuari en honor de Vallivana si la imatge els lliurava de la pesta. Es va acceptar la proposta, i va començar una novena a la Marededéu de Vallivana. El primer dia de l’ofici l’epidèmia es va aturar. D’immediat la ciutat, agraïda, va complir amb el seu vot.

El 29 de juny de 1738 es convoca junta general de veïns per explicar els fets. S’insisteix en la curació miraculosa per la intercessió de la Verge de Vallivana, i es fa èmfasi que la imatge que tenia el capellà era sols una rèplica, que la original es troba en un santuari en el terme de Morella.

Els picassentins van començar a construir el Santuari promès en 1738, i el van acabar en 1743. La rèplica de Vallivana, propietat de mossèn Miquel Carbó, va ser cedida al poble, i instal·lada en aquesta ermita, però es va perdre en la Guerra Civil. En 1939 es fa una col·lecta per costejar una nova imatge. L’escultor Enrique Galarza, de Picassent, viatjà a Morella per observar i prendre mesures a la imatge original.

La còpia respecta la mida i la iconografia bàsica de la original, però està feta en fusta. El 8 de setembre de 1956, en un ple extraordinari, l’Ajuntament de Picassent nomena a la Marededéu de Vallivana alcaldessa honoraria del poble, i s’afig als atributs de la original, un bastó d’alcaldia. En 1957 se la designa patrona de Picassent, substituint a Sant Cristòfol que ho havia estat fins eixe moment.

Més informació: | | |