Infraestructures i Medi ambient impulsa pràctiques empresarials en 14 Paratges Naturals Municipals



comarquesnord.cat, València
» dimarts, 17 de gener de 2012

La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient impulsa el desenvolupament de pràctiques d’empresa, projectes finals de carrera o de finalització de master en 14 Paratges Naturals Municipals de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb les universitats, ajuntaments i centres educatius.

El director general de Mitjà Natural, Alfredo González, ha destacat que aquestes iniciatives contribueixen a posar en valor els espais protegits de la Comunitat, “com a elements clau per a la dinamització socioeconòmica i la generació de l’ocupació al territori”.

González ha afegit que la col·laboració entre la Generalitat, la comunitat educativa i els ajuntaments en matèria de paratges naturals municipals permet “dur a terme projectes de conservació, promoció i difusió dels paratges naturals municipals, aprofitant per a això els recursos de les diferents administracions i fomentar un major coneixement dels nostres espais protegits”.

Entre les iniciatives que estan portant a terme els estudiants destaquen l’elaboració de plans d’ús públic, tríptics, inventaris de flora i fauna, històrics i culturals; disseny de rutes ambientals, plans de desenvolupament turístic sostenibles, plans d’ús i gestió, catàlegs botànics, recuperació de vivers forestals, elaboració de audioguies i materials de difusió i seguiment de plantacions en 14 paratges naturals municipals.

Els treballs es desenvolupen en els Paratges Naturals Municipals de “Font del Baladre-Fontanars Riu d’Agres” (Muro d’Alcoi); “Barranc de la Fos” (Montesa); “Mola de la Vila” (Forcall); “Palomita” (Vilafranca); “Rambla de Celumbres” (Cinctorres i Portell de Morella); “Racó del Frare” (Sant Mateu); “Pereroles” (Morella); “El Mollet” (Sant Joan de Moro); “Arenal de l’Almorxó” (Petrer); “Parpalló-Borrell” (Gandía); “La Costera” (Puçol); “Serra de l’Ombria-Pou Clar” (Ontinyent); “Sant Pascual-Torretes” (Ibi) i “Els Rodanes” (Vilamarxant).

Les actuacions es fan efectives gràcies a la col·laboració entre la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, els 14 ajuntaments dels paratges on es realitzen les pràctiques, les universitats Jaume I de Castelló, Miguel Hernández d’Elx; Alacant; València; la Universitat Politècnica de València i l’Escola Politècnica Superior de Gandía.

Per facilitar els contactes, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient ha habilitat una eina a la pàgina web de paratges naturals municipals, on es publiquen els diferents projectes de final de carrera o màster.

» Paratges Naturals Municipals
Els Paratges Naturals Municipals són espais de gran valor ambiental, cultural i paisatgístic, protegits en virtut de la legislació valenciana en matèria d’espais protegits. Es tracta d’espais, a més, sobre els quals mantenen competències diferents administracions, ja que la declaració correspon a la Generalitat mentre que la gestió és a càrrec dels municipis.

Una altra de les característiques d’aquesta figura jurídica és que protegeix béns de rellevància local i, per això, molt propers al lloc de residència dels ciutadans. cal destacar, així mateix, que la Comunitat Valenciana és l’única d’Espanya amb una figura jurídica de protecció ambiental com la de “paratge natural protegit”.

Més informació: | | |