El PP de La Freixneda reconeix el deute del municipi, però el qualifica de ‘a llarg termini’


Etiquetes: ,


comarquesnord.cat, La Freixneda
» dimecres, 18 de gener de 2012

La reacció dels edils del Partit Popular de La Freixneda a les declaracions sobre la situació econòmica del municipi fetes pel nou equip de govern PSOE- PAR no s’ha fet esperar. Segons l’oposició (cal recordar que una moció de censura va suposar un canvi de govern municipal), l’endeutament que s’ha donat a conèixer per part de l’equip de govern sí que existeix, però que cal tindre en compte que és un endeutament a llarg termini i la situació no és tan greu com estan afirmant los membres del PSOE i el PAR.

D’esta forma, José Luis del Valle, regidor del PP, va afirmar que “les xifres son reals, son estes. Los deutes són de més de 400.000 euros, però en comptes de crèdit a 20 anys que són totalment gestionables”. De fet, “l’informe fet pel secretari després del canvi de govern mos demostre que actualment hi ha un romanent de 14.000 euros per a despeses corrents”.

Tot i acceptar que existeix este endeutament, los edils del PP defensen que la situació de La Freixneda no és la que “s’està venent” i que la majoria dels diners d’estos crèdits han estat aprofitats en inversions que posteriorment donaran rendiments positius. A més, també van destacar que “estem segurs que amb la gestió d’Antonio Algueró haguérem pogut fer front als deutes. L’ajuntament podie assumir los pagaments de 400 euros al mes per un crèdit, i 800 per un altre”, va dir Del Valle, que va al·legar que “ara tenim una crisi, però no econòmica ni de deute, és una crisis de gestió, perquè davant esta situació únicament s’ha pres la decisió de no encendre les llums de Nadal”.

En este mateix context, lo regidor va criticar la interpretació d’este deute i que ha estat tergiversat en contra de la figura de l’anterior alcalde, ja que l’antic govern va demanar tot un seguit de crèdits a llarg termini perquè es pogueren fer inversions al poble. A més, des del PP s’ha denunciat que s’està culpabilitzant al poble de la inversió i se li està posant una càrrega que no és certa.

» Polígon industrial i Reindus
En relació al polígon industrial, un dels focus de polèmica degut a que la seua construcció supose una part important de l’endeutament, Antonio Algueró, regidor i ex alcalde del municipi, va defensar que “lo polígon està acabat, estan totes les parcel·les venudes a excepció de tres”. Algueró també va fer menció als 189.000 euros pendents de justificació del Pla Reindus, apuntant que “les factures que no estan pagades va ser per un error administratiu. Van arribar tard en temps i forma al Ministeri, però estàvem treballant per poder gestionar-ho perquè no suposare un problema per al poble”.

L’equip de l’oposició també ha estat crític en les últimes mesures que ha dut a terme el nou govern de La Freixneda, com ara que “s’externalitzon competències a favor del consell comarcal. Dins les poques mesures que s’ha pres fins ara es trobe traslladar a la Comarca les competències de turisme i urbanisme. És un forma de retallar serveis i avantatges al poble, però los ciutadans ixen perjudicats”, va apuntar Del Valle. A banda de tot això, des del PP s’ha remarcat que amb estes mesures s’estan matant lo futur del municipi i que “només amb l’impost de circulació se podrie sufragar l’endeutament, any rere any”, i de la situació en la que es trobe el poble.

En referència a la moció de censura, Antonio Algueró va lamentar que es digueren veritats a mitges i va denunciar que esta va tirar endavant únicament perquè ell no exercís com alcalde. “La idea de la moció de censura es va muntar sense programa, sense normalitat, sense idees, únicament pel fet que volien que jo no fos l’alcalde”, va afirmar Algueró.

» Preocupats amb los proveïdors
Finalment, des del grup de l’oposició es va dir que el municipi de La Freixneda està completament sanejat i que tots los proveïdors han estat pagats. A més, va avançar que estan preocupats perquè els seus proveïdors pogueren cobrar a temps i per això tenien estos crèdits a llarg termini. “Als ajuntaments no sanejats els van donar la possibilitat de demanar crèdits ICO, natres no ho vam necessitar perquè estem totalment al dia amb lo pagament als proveïdors”.

De fet, lo regidor del PP José Luis del Valle va concretar que “vam demanar un crèdit per poder pagar-los ràpidament, sense que hagueren d’esperar a que arribaren les ajudes. Sempre ens vam preocupar per ells”. També va recalcar que l’anterior equip de govern havie engegat estratègies per reduir la despesa municipal, sobretot en l’àmbit de l’enllumenat municipal i amb los quals s’estave treballant en l’última legislatura.

Més informació: |