El Sant Antoni és la festa per excel·lència de l’hivern dels Ports



comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 18 de gener de 2012

Parlar de Sant Antoni als Ports, és parlar d’història i tradició. Una festa molt arrelada en la zona que encara se celebra amb tota la seua esplendor i respectant els actes que es realitzaven antany.

El més reconegut és el de Forcall, que la seua Santantonà recentment ha sigut reconeguda com BIC. Però cada poble té les seues peculiaritats i activitats pròpies que fan que cada Sant Antoni siga diferent en una roda festiva que es desenvolupa al gener i febrer. 
Un dels més participatius antigament era el de Morella.

Era la festa per excel·lència de l’hivern que podia reunir en la localitat a unes 5.000 persones. Les celebracions les gaudien principalment els masovers que es traslladaven en massa a viure els actes malgrat les inclemències meteorològiques. “Eren fidels a la cita encara que estiguera el camí nevat” assenyala l’historiador, Carlos Sangüesa, que ha viscut intensament aquesta celebració, formant part del quadre tècnic de la Vida del Sant i sent majoral l’any 1994.

“Ha canviat molt, abans era la festa dels masovers, actualment participen tots els veïns i visitants” indica Sangüesa. Una de les figures clau era el majoral “era solament una persona, no com ara que solen ser grups, i s’encarregava de tirar avant la festa demanant diners o espècies i comptant amb l’ajuda de familiars o amics per a elaborar les milers de pastes que es repartien”. 
Els actes centrals, com en els pobles de la comarca, es mantenen des de fa segles. La Vida del Sant es té constància que es realitza des del segle XVIII.

Enguany, els Gaiteros de Morella -que són els majorals- faran la representació en dos actes i recuperaran les figures dels Diables de la Maça i la Cucafera. 
A principis del segle XX “era espectacular la processó, solament superada per la del Corpus, reunint-se unes 500 persones, igual que la missa que es realitzava amb una gran solemnitat”.

D’altra banda, els actes de la vesprada-nit del dissabte també comptaven amb molta solera. El Contrabando i el Mondongo encara es realitzen, mentre que s’han perdut els populars Bureos “eixia molta gent i es duien a terme en tres llocs diferents que la gent anava recorrent: el Teatre, Cinc Cantons i el Charleston” afegia l’historiador.

Més informació: | | |