Morella es prepara per a viure a partir de dijous un Sant Antoni amb importants innovacions



comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 18 de gener de 2012

Aquest dijous comencen els actes del Sant Antoni de Morella en una edició que els Gaiteros de la localitat s’han proposat fer diferent, mantenint l’estructura central però amb innovacions importants. La benedicció del panoli, casquetes i rotllets serà el punt de partida d’una sèrie d’activitats que tindran el divendres moltes novetats.

Els majorals d’enguany han impulsat que la Vida del Sant es celebre en dos actes per a fomentar la participació. Anteriorment, aquesta representació teatral es realitzava tot d’un cop, amb un descans, en la plaça de l’Arxiprestal. Enguany serà en dos actes i començant dues hores abans per a intentar evitar el fred i fer-ho tot més enllaçat. A les 20.30 hores se celebrarà la primera part de l’obra en la plaça de Sant Joan. Una vegada finalitze es realitzarà un recorregut amb música i foc fins a la Arxiprestal a manera de Santantoná. En aquell moment es donaran a conèixer dos elements antics que es recuperaran en la festa d’enguany: la Cucafera i els Diables de la Maça.

Un dels majorals, Carlos Felius, explicava que “dins del grup està Cristóbal Milián que sempre que ha estat a càrrec de l’organització s’ha proposat tornar a introduir aspectes que es realitzaven antigament”. Amb l’ajuda de Julià Pastor, com es pot comprovar en una publicació que es repartirà el cap de setmana, els Gaiteros “hem trobat açò i volem donar-li més esplendor a la festa central de l’hivern i que tinga continuïtat els pròxims anys” assenyalava Felius.

La Cucafera forma part del bestiari que antigament obria processons religioses, una tradició molt estesa a Catalunya. Es tracta d’una bèstia estranya amb cos de tortuga i cap de drac que es va movent traient foc per la boca. D’altra banda, els Diables de la Maça seran representats pel grup els Dimonis de Morella. Per a això s’han elaborat unes capes i han assajat una dansa, seguint els compassos d’una melodia antiga, en la qual lluiran diversos elements com una maça de grans dimensions en la qual s’enganxaren els coets.

D’aquesta forma, la primera part d’actes del divendres serà més que atractiva, culminant en la pròpia Arxiprestal amb el final de la Vida del Sant i l’encesa de la barraca que es muntarà durant tota la jornada. A continuació es durà a terme un sopar popular amb les brases de la foguera. El dissabte, les activitats seguiran una estructura similar. Pel mati serà el protagonisme dels actes religiosos. A la processó es podrà veure la nova bandera que obrirà la comitiva que han fet els Gaiteros.

Les Grupes també tornaran a tenir major participació amb la confirmació d’uns 15 cavalls amb parelles al seu damunt. Per la vesprada destacarà el canvi d’ordre en el Contrabando, Mondongo i Llaurà per a fer-ho més dinàmic.

Per la nit es farà un sopar de germanor a l’Espai Firal per a tots els participants i col·laboradors que fan possible la festa. El Sant Antoni de Morella viurà així una gran renovació per a fer que aquesta festa que uneix el profà i el religiós siga el més esplendorosa possible en la capital dels Ports en any de Sexenni.

» VÍDEO: Els majorals de Sant Antoni presenten les novetat d’enguany a Morella

Més informació: | | |