Amb la benedicció del panoli s’enceta el Sant Antoni de Morella



comarquesnord.cat, Morella
» dijous, 19 de gener de 2012

La benedicció del panoli que es realitza a l’edifici de la Confraria dels Llauradors marca l’inici de les celebracions del Sant Antoni morellà. Esta pasta típica té el seu protagonisme en esta festivitat, ja que es podrà degustar durant el cap de setmana en este lloc. L’acte d’avui ha tornat a reunir el rector, els representants institucionals i autoritats, el jutge de pau, els majorals o els membres de la Confraria. Un moment que dóna pas a la intensa agenda que està programada per als propers tres dies de celebracions.

Cal assenyalar que s’espera una major participació en esta edició del Sant Antoni, ja que s’ha recuperat la figura del majoral, després de dos anys. D’esta manera, ha sigut el grup de Gaiters de Morella el que s’ha encarregat d’organitzar les activitats. A més, han realitzat canvis a la cerca d’augmentar la implicació dels veïns. El regidor de festes, Amadeu Bordàs, també ha fet una crida a la participació i afirmava que “en un any en el què celebrem les festes grans del Sexenni, també volem que hi haja més gent que gaudisca amb les festes grans de l’hivern, que són les de Sant Antoni”.

L’activitat central del Sant Antoni morellà se celebrarà demà divendres a la nit, amb la Retreta i, especialment, amb la representació de la Vida del Sant, la cremà de la barraca i la santantonà. Esta peculiar escenificació de la lluita entre el bé i el mal començarà a la Plaça de Sant Joan, per a celebrar el segon acte en el seu lloc habitual, la plaça de la Basílica Arxiprestal. El recorregut del primer punt al segon anirà acompanyat per la santantonà, amb els dimonis, junt amb els recuperats diables de la Maça i Cucafera. La Retreta començarà a les 20 hores i la representació a les 20:30 hores, mentres que en les altres edicions tenia lloc a les 23 hores. Quan finalitze, es cremarà la barraca, tindrà lloc una segona part de la santantonà i es farà un sopar popular amb les brases.

En la jornada del dissabte, es realitzen els actes més solemnes al matí, amb la diana, processó i retaule. A la vesprada, arribarà la representació del contrabando, la llaurà, l’agostera i el mondongo, amb la companyia de la Rondalla i els gaiters. Este és un altre dels moments únics que caracteritzen al Sant Antoni de Morella. Es tracta d’una desfilada en què s’escenifiquen distintes labors i èpoques del calendari agrícola i, també, té lloc la representació de l’enfrontament entre els carabinieros i els contrabandistes. Una altra lluita en què el bé torna a véncer al mal. És un acte totalment improvisat, que conclou amb la captura dels contrabandistes en el carrer Blasc d’Alagó. Sant Antoni conclourà amb la missa als difunts del diumenge.

Més informació: | | | |