Vilafranca, La Mata o Morella celebren Sant Antoni aquest cap de setmana


comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 20 de gener de 2012

El cap de setmana del 20 al 22 de gener és, per la seua proximitat al 17, dia de Sant Antoni, el que més celebracions de la festa medieval de foc acumula a la comarca dels Ports. Si el cap de setmana anterior, també molt pròxim a la data, eren Forcall, Castellfort o Villores els encarregats d’honorar al patró dels animals, fins a sis localitats de la comarca tenen festa grossa aquest cap de setmana.

Vilafranca celebra els dies 20,21 i 22 de gener la seua festa més esperada de l’hivern, la de Sant Antoni Abat. En aquest 2012 un grup d’onze persones voluntaries i pertanyents totes elles a la ‘Penya Forroll’ son els encarregats d’organitzar la festa i porten quasi un any treballant amb diferents qüestions al voltant de Sant Antoni. La compra del bou, venda de numerets per al sorteig, plantada i recol·lecció de carabasses, elaboració de la confitura.

El cap de setmana del 7 i 8 de Gener tenien lloc les eixides a les Partides de Dalt i de Baix per tal d’arreplegar la llenya de la subhasta. Després continua amb  la celebració amb l’elaboració dels pastissos, el Dia de les Barres i el cap de setmana gran de la festa. La gran novetat d’enguany és el canvi en l’horari de la ‘cremà’ de la ‘barraca’, que s’avança a les 20,30 hores. Habitualment es solia realitzar després de les representacions teatrals i es feia molt tard. L’any 2011 es cremava quasi a la 1 de la matinada i amb -11 graus al termòmetre. D’aquesta manera s’espera que molta més gent, grans i menuts, puguen gaudir de la monumental ‘barraca’, element central de la festa de Sant Antoni.

Sant Antoni de la Mata és sinònim de germanor. És famosa aquesta festa per que, pràcticament, des de que comence fins que acabe, els veïns prenen el carrer, i comparteixen esmorzar, dinar, berenar i sopar, també en els visitants que s’arrimen. Allí, no hi ha ningú foraster. Els subproductes del gorrino són l’ingredient principal, però també el bon caldo, i altres complements que es van afegint per fer la taula més gran. Les fogueres no paren de tenir visites al llarg de tot el cap de setmana.

Però a més de la gastronomia, aquest Sant Antoni destaca pel seguiment de costums. La volta dels animals i la caça del gall, en alguna que altra modificació obligada pels temps es mantenen. I a més enguany, com passa cada dos anys, es podrà tornar a gaudir de la representació de la Vida de Sant Antoni. Els mateixos veïns son els actors. Els sants i els dimonis tornen a la Mata pel gener, i els veïns prenen el carrer sense por als freds de l’hivern

Sant Antoni serà complit enguany a Morella. Després de varis geners en els que la Confraria de Llauradors s’ha hagut de fer càrrec del manteniment de la festa, el grup de Gaiteros i Tabalers, es va oferir com organitzadors. És cert que ja s’ha notat de valent que hi havia majorals, ja que en el calendari d’activitats previs a la celebració no ha faltat cap detall. Aquesta colla de joves, plantegen a més, la recuperació d’alguns trets de la festa que amb el temps s’han oblidat.

Així s’han proposat ‘revolucionar’ en certa manera la vesprada-nit del divendres i el seu acte central amb la Vida del Sant i la Santantonà. Per a fer-ho més participatiu i popular, les activitats tornaran a un caire més tradicional, com es feia antigament. La representació teatral es farà en dos actes. El primer a partir de les 20:30h. a la plaça de l’església de Sant Joan en el que es narren els primers compassos de la Vida de Sant Antoni abans de decidir-se per donar les seues riquesses als pobres, a pesar de ser temptat pel Dimoni i la postura un tant en contra de Morondo.

Tot seguit es pujarà com si fora la Santantonà fins la Plaça de l’Arxiprestal. En aquesta cercavila es vol recuperar uns elements que eixien fa molts anys com els Diables de la Maça i la Cucafera. Una vegada allí, al lloc habitual dels darrers anys, es realitzarà el segon acte que culminarà amb l’encesa de la barraca. La gent que ho desitge podrà sopar allí, ja que els majorals facilitaran diferents elements per poder fer un sopar a la vora de les brases de la foguera.

La resta d’activitats serà semblant amb un dissabte complet que començarà amb els actes més religiosos com la missa o la processó, seguirà amb el retaule de Les Grupes i per la vesprada tindrà el Contrabando o el Mondongo com a plats forts. Eixa nit es farà un sopar de germanor a l’Espai Firal per agrair a tots els que fan possible la festa de Sant Antoni de Morella.

A banda d’aquests, també Herbers, Sorita, Palanques, Ares del Maestrat han triat aquest cap de setmana per a fer la festa medieval del foc

Més informació: | |