Els majorals revolucionen el Sant Antoni de Morella i provoquen una de les festes més participatives dels darrers anys



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 21 de gener de 2012

El Sant Antoni de Morella ha arrancat amb força amb la representació de la Vida del Sant i l’encesa de la barraca situada en al placet de l’Esglèsia Arxiprestal. Enguany els actes del divendres han estat innovadors en celebrar-se l’actuació teatral en dos actes i en dos marcs diferents. A més, s’han avançat les activitats diverses hores per a evitar moments amb major fred i fer-ho tot més enllaçat.

Els Gaiteros de Morella, majorals de la festivitat, han aconseguit el que proposaven amb aquests canvis: una gran participació i popularitat en les activitats. D’altra banda, en l’intermedi de la Vida del Sant, en el recorregut que ha unit la Plaça de Sant Joan i l’Església Arxiprestal, s’han recuperat dos elements antics: els Diables de la Maça i la Cucafera. Una revolució salvaguardant la tradició. El recorregut ha unit música i foc fins a l’Arxiprestal a mode de Santantonà. La Cucafera forma part del bestiari que antigament obrien processons religioses, una tradició molt estesa a Catalunya. Es tracta d’una bèstia estranya amb cos de tortuga i cap de drac que es va movent traient foc per la boca.

D’altra banda, els Diables de la Maça han estat representats pel grup Els Dimonis de Morella. Per a això, han estrenat unes peculiars capes amb banyes i interpretarien una dansa seguint els compassos d’una melodia antiga, així com portaven maces de grans dimensions en les quals han enganxat els coets. En la plaça de la Arxiprestal s’ha realitzat el segon acte en el que culmina la història de Sant Antoni, Morondo, els dimonis o la Temptadora, finalitzant amb l’encesa de la barraca.

A continuació s’ha celebrat un sopar popular amb les brases de la foguera. Per al dissabte estan previstes que les activitats seguisquen una estructura similar, destacant el canvi d’ordre en el Contrabando, Mondongo i Llaurà de la vesprada per a fer-ho més dinàmic. El Sant Antoni de Morella viu així una gran renovació per a fer que aquesta festa que uneix el profà i el religiós siga el més esplendorosa possible en la capital dels Ports en any de Sexenni.

» VÍDEO: Gran participació en el revolucionat Sant Antoni de Morella

Més informació: | | | |