Centenars de persones van al monte per a recollir la malea del Sant Antoni



comarquesnord.cat, Morella
» diumenge, 22 de gener de 2012

Centenars de persones es desplaçaven a la muntanya vilafranquina per arreplegar la ‘malea’ amb la que omplir la ‘barraca’ de Sant Antoni 2012. Jornada amb molt bon oratge i en la que bufava una miqueta el vent, que no va molestar massa durant aquesta eixida de camp. La més multitudinària de les quatre eixides que es fan per Sant Antoni a Vilafranca.

A les 10 del matí tot estava a punt al local dels Majorals. La gent anava acudint per tastar un pastís o fer una copeta i preparar els darrers detalls a les cavalleries, mirant que els ‘carretxadors’ estigueren ben col·locats. Els membres de la Majoralia continuaven amb els molts amaniments que necessita una jornada com aquesta.

Poc després d’iniciaria el camí pel carrer Pilar, baixant pel riu i pujant el Racó dels Calbos. La ruta continuaria pel Bobalar fins la part alta del mateix o es faria la ‘malea’. Molt prop d’on s’ha vingut fent als darrers anys i del Racó de les Covetes, on diumenge passat es tombaven les ‘barres’.

Una vegada al lloc, és l’hora d’anar preparant la ‘malea’ i els diferents ‘feixos’ de ginebre que es carregaran a les cavalleries. Els Majorals amb tractors han anat a arreplegar tota la brosta dels pins de les ‘barres’ i algun que altre donatiu de darrera hora.

La feina de fer els ‘feixos’ centra el treball a la muntanya. Amb les motoserres s’ha tallat prèviament la ‘malea’ i s’ha d’anar tallant amb la destral per poder igualar-la bé. Un anar i tornar de gent amb les ramulles per situar-les junt a les cavalleries. Els animals no han de treballar en aquestos moments i son lligats als arbres.

Ja amb la feina feta arriba l’hora del dinar típic del dia de ‘la malea’ amb pataques torrades, sardineta salada i abadejo. Els Majorals han preparat el dinar al poble i l’ha traslladat a la muntanya amb furgonetes, on s’instal·laven tots els preparatius. Vi, aigua, fruita, pataques, sardineta….. Els propis majorals anirien repartint el menjar pels diferents rotgles de gent que s’escampava per la zona. Junt a les furgonetes es va fer el café i la copa.

Arribava el moment de tornar al poble, carregant prèviament les cavalleries amb la ‘malea’. Una feina que s’ha de fer amb tranquilitat i de manera correcta per tal de que no rode la càrrega posteriorment. S’ha de buscar l’equilibri a una i altra part de l’animal i de vegades es col·loquen pedres per a que tinga més pes i no caigue la ‘malea’. L’itinerari de tornada és semblant a de l’anada, encara que es faria per la pista i amb les diferents parades per a anar descansant. Al capdavant de la comitiva, els membres de la Majoralia marcaven el ritme a seguir per que no es fera massa tard, ja que el bon oratge al monte feia que la gent s’ho agafara amb calma.

‘L’arrier’ es prepara per a ‘l’Alto’ ben a prop de la ‘serrería’ per iniciar l’entrada al municipi. Els majorals l’acompanyen a la primera fila per poder sentir bé les relacions. Al ‘Rellotge’ molta gent espera l’entrada de la ‘malea’ per sentir ‘l’Alto’ entre el forestal, representant de l’autoritat i el arrier, representant de tota la gent del poble que ha anat a la muntanya per la ‘malea’. Després de la representació es faria lectura de les relacions als onze majorals de la festa.

Amb els diferents ‘Altos’ s’arribaria a la Plaça d’en Blasc on es descarregava la ‘malea’ de les cavalleries i ja aniria directament a la ‘barraca’. Majorals i voluntaris carregarien ràpidament la ‘malea’ ja que enguny s’avançava la cremada, mentre al local dels majorals començava la típica Ronda del dissabte amb la rondalla de Vilafranca.

» VÍDEO: Centenars de persones van al ‘monte’ a per la malea

Més informació: | |