La Mata celebra Sant Antoni amb foguera, barraca i la vida del Sant


comarquesnord.cat, La Mata
» diumenge, 22 de gener de 2012

Animat i molt participatiu està sent Sant Antoni a la Mata, que enguany ha comptat amb tots els elements de la festa. Així els veïns i visitants van poder tornar a gaudir de la Representació de la Vida del Sant i de la cremada de la Barraca, dos activitats que no sempre estan en el programa. El que no va fallar, ja que és l’element que articule l’essència del popular Sant Antoni d’aquesta població, és la gran foguera que va començar a cremar dissabte sobre les cinc de la vesprada, i continuarà fent brasa fins dilluns per la nit. En eixa plaça on els porxos li donen raser a la gent i dibuixen un dels raconets més bonics dels poble, és on els veïns i tots els que els han volgut acompanyar han estat gaudint aquestos dies de bones tallades de vedella i gorrino, botifarres i llonganisses, amb una miqueta de pa i algun que altre traguet de vi.

Els joves majorals han comptat en la col·laboració estreta de tota la seva colla, per tal de que fora tant completa la celebració, i com sempre el poble a participat de ple per a que continuara sent d’allò més popular. Així en el bar del poble la llarga llista de veïns que han fet aportacions per a pagar la festa, arriba a quasi totes les cases del poble. Com a mínim cadascun aporta 30 euros. A càrrec dels majorals va el gorrino que es va matar dissabte per la vesprada, i del que prompte es va donar compte al caliu de la foguera, la elaboració dels pastissos i el seu repartiment, així com de l’amaniment de tot el programa d’actes.

Contents es mostraven tots de la bona participació en el volta dels animals. Cavalleries, gossos, conills, pollastres, ratolins, i fins i tot, algun caragol, van fer la volta al poble acompanyats per les gaites. En la comitiva també prenen part les diableres que enguany estrenaven la seva vestimenta, encara que seguia el model de l’habit ancestral d’aquestos dimonis de la Mata. No estaven sols, van tenir prou competència, ja que es costum que aquesta volta els xiquets es disfressen, i varis d’ells van triar ser dimonis també eixa nit. Beneits els animals a la plaça de l’església, al costat de la barraca que ja feia molts anys no es feia, i quina peculiaritat es que ací es fa de rama de roure, els participants van recollir a continuació els pastissos fets per la majoralia, acompanyat d’un traguet de bon vinet.

Mentre a la vora de la foguera, les graelles no paraven de torrar, i entre tallada i tallada, traguet; i entre traguet i traguet, cigarrera de vidalvera per no perdre dels costums de la festa del patró dels animalets.

El dissabte va acabar amb el ball d’orquestra proposat per la Comissió. La festa continuava el diumenge amb la processó, el dinar de germanor, i la trança. Aquest dilluns, amb el dia del caldo es done per celebrat Sant Antoni, però encara tornaran a ajuntar-se tots els veïns el proper cap de setmana, per a celebrar la vuitada que tota gran celebració té com a colofó.

» VÍDEO: Foguera, barraca i la vida del Sant al Sant Antoni de La Mata

Més informació: | |