Los agricultors i el Govern treballaran junts per afrontar la problemàtica de la sequera


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Matarranya
» dimecres, 25 de gener de 2012

A l’espera de saber si la climatologia frenarà els efectes que de moment s’estan produint a Aragó amb motiu d’estos últims mesos de sequera, lo conseller d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Modesto Lobón, continue estos dies amb la seua ronda de trobades. L’última d’elles ha estat amb membres del sindicat ASAJA Aragó. Des d’ASAJA, lo seu president, José Manuel Cebollada, ha mostrat davant el conseller, la seua preocupació per la creixent sequera que pateix Aragó i les seues conseqüències, tant en l’agricultura com en la ramaderia, destacant que “cal posar-se a treballar ja, i ho anem de fer conjuntament amb lo Departament, per afrontar els problemes que poden vindre si a la primavera no plou lo necessari”.

A la vegada, Cebollada ha mostrat una gran satisfacció després de la trobada amb lo conseller, que han qualificat de necessari. “Hem sol·licitat al Departament pactar junts les mesures que es posaran en marxa si la sequera augmente, i així ho farem en la nova convocatòria de la Taula de la Sequera”, va concretar José Manuel Cebollada.

Lo conseller d’Agricultura, Modesto Lobón, ha destacat que si les circumstàncies ho requereixen, les mesures arribarien tant per part del Govern Central, com del Departament, d’acord al pressupost disponible. En este context, ha remarcat que “més val previndre que curar, per això són importants estes reunions que estan servint per preparar el camí per poder convocar la Mesa i estudiar el conjunt de mesures necessàries que solucionon les problemàtica, com ara, la reducció de mòduls, los préstecs o les assegurances agràries”.

La Comunitat d’Aragó, i el Matarranya també, arrosseguen gairebé vuit mesos de sequera, i llevat les nevades de gener i les tronades de desembre, la realitat hidràulica s’ha vist condicionada el 2011 que hem deixat. De fet, Fórnols, degut a un problema de bombes, no va poder abastir-se durant unes hores d’aigua al novembre perquè els seus pous pràcticament no podien retindre ni una sola gota d’aigua. Ara mateix, l’acumulació al pantà de Pena és del 59 per cent, que és juntament amb la resta de pantans de la Franja los que tenen una major acumulació a la conca de l’Ebre. A tota la conca, però, hi ha pantans de la zona del Pirineu que només arriben al 40 per cent per la falta de nevades.

Més informació: |