L’Onso arribarà enguany a La Mata el 3 de març

comarquesnord.cat . La Mata . dijous, 26 de gener de 2012 .
Etiquetes: , , , ,

Ja s’ha establert la data de l’arribada de l’onso a la mata. Serà la vesprada del dissabte 3 de març. L’onso representa la primavera, l’arribada del bon temps, el moment en el qual l’ós deixa una llarga letargia hivernal. És un personatge cobert amb pells d’ovella i amb esquelles. Va lligat a una corda per a que no s’escape i és arrossegat per dos cavalleries per tot el poble. A més, puja als balcons amb un tronc de pi.

Els veïns de La Mata obrin les cases i ofereixen a tots els visitants tot tipus de menjar i beguda per tal de festejar l’arribada del bon oratge. L’onso ja forma part de la tradició de La Mata. Quan arriben se suavitzen les fredes temperatures de l’hivern, els caçadors van a buscar a l’onso al bosc de la rourera i el porten al poble per demostrar l’arribada de la primavera.

La festa comença amb l’arribada del joglar que explica als assistents esta festa. Tot seguit, l’onso comença la volta a La Mata. Amb les mans plenes de greix intenta apropar-se a la gent per a deixar la seua empremta en el cos dels assistents. A més d’intentar escapar-se per a fugir.

L’onso va ser objecte important de culte en les societats caçadores i recol·lectors del paleolític superior europeu. Ha arribat a les nostres societats deixant un reflex de llegendes populars que La Mata va recuperar recentment.

Més informació: | | | |