La subhasta dels troncs posa el punt i final al Sant Antoni de Vilafranca



comarquesnord.cat, Vilafranca
» diumenge, 29 de gener de 2012

Amb la ‘subhasta dels troncs’ es posava el punt i final a la festa de Sant Antoni 2012 de Vilafranca. Els Majorals de la festa i els compradors es reunien el diumenge pel matí als voltants de la Plaça de Bous per iniciar la subhasta amb una temperatura que no superava els 0 graus.

Abans d’iniciar la subhasta, els Majorals convidarien als assistents a pastissos i un gotet de caçalla o ‘coñac’ per entrar una miqueta en calor, ja que certament, l’oratge no acompanyava massa. Aquest fet també ha restat afluència de gent a la subhasta.

Les previsions de neu a Vilafranca, finalment no es complien i la Majoralia podia en la jornada de dissabte preparar els muntons de llenya de pi i carrasca, donació feta pels propietaris de terrenys a la muntanya en les jornades de troncs prèvies a la festa de Sant Antoni i transportades al municipi amb les cavalleries des de les Partides de Dalt i Baix.

En aquesta oportunitat si que es posava de manifest a les diferents ‘pujes’ per la llenya, que la gent no estava disposada a pujar els preus d’anteriors edicions i es podria dir que la llenya s’ha subhastat molt ‘barata’. Tant es així que pels muntons de llenya de pi s’ha pagat entre 20 i 50 euros, (quan l’habitual solia ser entre 40 i 90) i que per la llenya de carrasca amb prou dificultat es passava dels 100 euros (quan quasi sempre s’ha pagat entre 120 i 150). Tal vegada la crisi ha passat factura en aquesta ‘almoneda’ dels troncs.

Els compradors, una vegada adquirits els muntons de llenya i abonada la quantitat estipulada en la ‘subhasta’ als Majorals, carregaria la llenya en furgonetes i remolcs.

Amb la ‘subhasta dels troncs’ acaba la festa de Sant Antoni 2012 a Vilafranca. Pel moment, per a l’any 2013, encara no ha eixit Majoralia per a l’organització de la festa en honor al patró dels animals.

Més informació: | |