L’alta participació torna a destacar al Sant Antoni de Cinctorres

comarquesnord.cat . Cinctorres . diumenge, 29 de gener de 2012 .
Etiquetes: , ,

El Sant Antoni de Cinctorres ha tornat a estar un èxit de participació per part tant dels veïns del poble, com pel nombre de visitants que cada any creix quan arriba la cita amb la festa del foc. Amb els actes religiosos finalitzava el diumenge la festa del patró dels animalets que ha tornat a convertir Cinctorres en punt de trobada comarcal. Enguany va ajudar a la participació el fet de ser l’únic que es portava a terme el darrer cap de setmana de gener.

Per al que s’esperava, l’oratge va ser millor, però va fer molt de fred, sense afectar a les celebracions, amb el caliu humà i les ganes de fer festa que es van ajuntar per a que el fred no es notara massa.

Ja per la tarde de dissabte en l’acte de l’arrossegada de les carraques es comprovava com a tots els racons del poble hi havia gent de tot arreu. Des del Poliesportiu començava un acte molt vistós i espectacular, que té el seu perill per als que miren, com és l’arrossegada de les grans carrasques fins la plaça de l’Ajuntament. Cavalls i cavallistes van anar apropant-se al poliesportiu per tal d’ajudar. Des dels més menuts, alguns amb ponis que no superaven el metre i mig d’alçada, burres i fins als gran cavalls que també arribaven de llocs com Morella, Benassal o Vilafranca, o fins i tot d’Alcanar, les carrasques eren arrastellades a través dels carrers del poble fins arribar a la plaça.

Segurament el lloc més espectacular per a este primer acte de la vesprada, és la costa que va des del poliesportiu fins al Sant Lluís. Molts esperaven ja el pas de la darrera de les cavalleries. Fins a quatre cavalls carregaven amb dues immenses carrasques que obligaven a amagar-se a qualsevol racó per tal de no ser colpejat o directament tombat per les grans rames. La grandària d’alguna de les carrasques ajudava a que es ficar gent al seu damunt per ser també arrossegats.

Poc a poc la plaça de l’Ajuntament s’anava omplint de carrasques, i amb l’arribada de la la darrera la més gran, començava una altra feina per als majorals, la d’intentar tallar ben ràpidament els grans troncs i deixar enllestida la foguera. La música de la dolçaina i el tabal no va parar de sonar i tancava la comitiva junt a altres cavalls solts o fins i tot algun carro. Sense pausa, quan va aplegar la darrera de les carrasques i es va tallar, es prenia foc a la foguera, enguany sense cap problema ja que no va bufar el vent i va facilitar que el foc cremara la mini barraca muntada en aquella zona central del poble. Allà els majorals també van repartir, com mana la tradició al costat de la foguera, uns gotets de vi junt a l’abadejo i sardina salades.

El grup de majorals, els cavallistes, van demostrar que sols cal tenir ganes per organitzar la festa. Entre tots van fer que Cinctorres poguera continuar una tradició recuperada fa quasi 20 anys.

Eixa foguera seria el punt de trobada després de moltes colles que pararien allí a torrar-se unes bones xulles en les que alimentar el cos per a passar millor la llarga nit. Entre les assistents va estar la diputada nacional Susana Ros que no coneixia la festa del Sant Antoni de Cinctorres. Molta gent vinguda de molts de punts que no es van voler perdre el color i la festa d’este dia a Cinctorres.

Els actes continuarien al pavelló de festes de la localitat amb la celebració de la Vida del Sant. Els habituals personatges amb tocs d’humor d’actualitat van representar davant de molta gent aquesta obra de teatre amb molta improvisació que té la peculiaritat que és l’única que es fa plenament en valencià a tota la comarca. Finalment el bé guanyaria sobre el mal i donaria pas a l’encesa de la barraca a l’exterior on també es va congregar nombrós públic. Els bombers voluntaris no van perdre detall per a que no passés res, mentre els dimonis ficaven llum a la nit, així com les flames de la foguera.

El darrer dels actes populars va ser la benedicció dels animals i el repartiment dels típics pastissets, així com una orquestra amb molta participació.

Més informació: | |