Les temperatures baixen fins a -12º C a Castell de Cabres i no pugen dels zero graus en cap lloc dels Ports


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 3 de febrer de 2012

L’onada de fred siberià s’ha accentuat en aquesta jornada deixant registres de rècord a la nostra comarca. Les mínimes han aplegat a -12º a Castell de Cabres, -10,8º a Fredes, -8,5º als observatoris de Morella i Vilafranca o -6,2º a Cinctorres.

Temperatures molt baixes a les que hi ha que sumar la força del vent, en alguns punts d’uns 80 quilòmetres per hora que fa que la sensació de fred puga ser d’uns -20º. Les màximes del dijous es van quedar baix zero a Morella amb -3º i a Vilafranca amb -2º. Aquesta jornada es podria repetir la situació ja que durant el matí les temperatures han estat en un interval d’entre -4 i -6º.

A banda de les dades oficials que marquen els observatoris, cal tenir en compte el que s’anomena sensació de fred. A les deu del matí de divendres, dins del casc urbà de Morella es podia notar que s’estava a -22ºC, mentre que a zones com l’Alameda el que es notava era d’entre -30 i -35ºC. El vent, aquest divendres, anotava ràfegues d’entre 40 i 50 km/h dins del casc urbà i d’entre 60 i 80 a l’Alameda.

El temporal ha portat gelades molt fortes que han congelat fonts, basses, la piscina municipal de Morella menuda i una part de la gran o l’històric Dipòsit situat al Passeig de l’Alameda que té capacitat per a dos milions de litres i està més o menys en la meitat de la seua capacitat. No és fàcil trobar els efectes de les gelades ja que el fred ha aplegat sense quasi precipitacions, per lo que és més complicat trobar els típics ‘candeleros’ que es formen amb el que marquen estos dies els termòmetres.

Les comunicacions de moment no registres cap problema ja que el fred està sent sec. De totes formes, es prega precaució per la possible formació de plaques de gel, sobretot a les vies secundàries. Els accessos a Morella no presentaven cap tipus de dificultat en aquest sentit. Els escolars també han pogut assistir sense problemes a les classes. Tot es desenvolupa en total normalitat, encara que més d’una persona haurà triat si ha pogut quedar-se a casa. Els masos també estan patint els efectes de l’onada de fred sobretot amb la congelació de les basses o abreujadors per als seus animals. Els efectes de les baixes temperatures no seran gens bons per al camp.

Per altra banda, el Renomar Els Ports ha suspès tots els partits que es tenien de disputar aquest dissabte a la comarca. Esta jornada es repetiran els extrems de l’onada de fred i estarem en alerta groga per baixes temperatures i alerta taronja per vents que poden aplegar als 100 quilòmetres per hora. Per això, des del club han tingut en compte estes previsions i d’acord amb la Federació i els rivals s’han aplaçat els partits del juvenil i conjunts A d’alevins i benjamins que es tenien de jugar a Morella, així com els encontres dels cadets i infantils previstos a Cinctorres.

El dissabte hi haurà estabilitat amb cels poc nuvolats o clars. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en lleuger ascens, amb gelades moderades que poden ser localment fortes. Els vents de component nord fluixos a moderats amb intervals de fort de nordoest que com deiem podran aplegar als 100 quilòmetres per hora.

El diumenge el temporal serà més suau, una jornada de treva, podent-se registrar precipitacions en forma de neu. Atenció a partir de la matinada de diumenge i de cara a dilluns perquè es reactivaria aquesta onada de fred siberià.

» Fotogaleria (03/02/2012): Onada de fred siberià a Morella

Més informació: | |