L’informe preliminar sobre la Marca Europea de Qualitat ‘Matarranya’ és favorable




comarquesnord.cat,
» dimarts, 7 de febrer de 2012

La Unitat d’Avaluació del Projecte de la Marca de Qualitat Europea ha fet un informe preliminar sobre la Marca Territorial ‘Matarranya’ que ha estat desenvolupat per l’entitat comarcal durant los últims mesos. En concret, este document (que es va presentar a la seu comarcal divendres 27 de gener per Eduardo Ramos, de la Universitat de Còrdova i director de l’esmentada unitat) destaque que ‘Matarranya’ és una de les marques jóvens millor aplicades. Si bé, l’informe està condicionat al fet que cal resoldre algun problema menor del projecte.

En la presentació de l’informe preliminar davant dels consellers i tècnics comarcals, Ramos va apuntar que este “és molt favorable. És una de les marques millor concebudes i millor aplicades de les que hem analitzat fins al moment”, i va afegir que “han fet dinàmiques de treball molt positives, molt ben dissenyades, en molta imaginació i, a més, molt innovadores”. En este sentit, cal destacar que, durant la visita d’anàlisi, los tècnics ja es van mostrar molt satisfets amb lo projecte de la marca ‘Matarranya’ i este informe no fa més que corroborar de forma oficial esta satisfacció.

A més, s’ha d’assenyalar que este informe preliminar no és definitiu (de fet, la Comarca del Matarranya encara pot presentar al·legacions) i que està vinculat al compliment de petites exigències que sol·licite la Unitat d’Avaluació. D’esta forma, segons va explicar el director de la unitat, “un dels temes que s’ha de solucionar és l’ús de la marca que encara no s’ha implantat. També s’ha de retocar la imatge corporativa i la carta gràfica per a poder-la combinar en la marca europea. I, finalment, ha de dotar-se d’una carta específica per als sectors no productius, fet que recomanem molt a causa de la riquesa patrimonial d’esta comarca. Estes actuacions són assequibles i relativament senzilles de fer”, va apuntar Ramos.

En relació a l’ús de la marca, cal dir que atès que l’informe preliminar és favorable, en poques setmanes l’entitat comarcal rebrà una resolució de l’Associació Europea que li donarà dret a un ús provisional de la marca fins que es retoquen els detalls esmentats i el dret a l’ús sigue ple. L’ús de la marques territorials està tenint un impacte positiu en altres territoris. Així, lo director de la Unitat va voler aclarir que “la posada en marxa de la Marca supose sobretot obrir un gran ventall de possibilitats. Si em preguntes què beneficis tindrà, haig de ser clar. Tindre la Marca no supose un augment automàtic dels beneficis d’una empresa, però sí que en molts casos resulte positiu per a l’empresa i el territori”.
De forma més concreta, Ramos va explicar que esta marca té tres grans conseqüències: “en primer lloc, afavoreix l’aspecte purament comercial, a nivell de màrqueting. En segon lloc, és una gran eina per aconseguir millorar l’articulació i la competitivitat territorial d’una zona com lo Matarranya. I, finalment, dóna la possibilitat d’accedir a fons europeus als quals no es pot optar si no estàs situat en un protocol de certificació territorial d’estes característiques”.