El Consell Comarcal del Matarranya aprova uns pressupostos austers, reduïnt-los en 342.000 euros en relació a l’any passat


comarquesnord.cat, Matarranya
» dijous, 9 de febrer de 2012

Lo Consell Comarcal del Matarranya va aprovar la nit de dimecres lo seu Pressupost corresponent a l’any 2012. En línies generals, cal destacar la reducció econòmica en alguns dels seus capítols i l’austeritat que es viurà en este exercici, en sintonia amb la realitat i crisi econòmica actual. Los pressupostos 2012 van tirar endavant gràcies al suport dels vots del PAR i PSOE, mentre que el PP va votar en contra, una decisió històrica que no havie ocorregut en les últimes dos legislatures.

Los pressupostos, sense tindre en compte el capítol d’inversions, s’han reduït en 342.431 euros, lo que represente un 13,7 per cent respecte a l’any passat. En conjunt, lo Consell Comarcal ha buscat una reducció de la despesa, sempre que no comporto una reducció dels serveis a la ciutadania, i s’han volgut mantindre les ajudes destinades a les diferents manifestacions culturals de les associacions de la comarca.

Pel que fa als capítols econòmics, cal destacar que de cara al 2012 s’han reduït partides relatives a despeses de càrrecs polítics en 51.000 euros, la qual cosa supose un 34 per cent menys respecte a l’exercici de 2011. Pel que fa al capítol I, de Personal, s’ha reduït la despesa en 192.000 euros, que equival al 17 per cent respecte al pressupost de l’any 2011. Esta reducció, en cap cas suposarà un menyscabament de l’atenció directa a la ciutadania, ja que es cobreixen íntegrament los serveis d’atenció al ciutadà.

Segons explique la Comarca, se cobreixen los Serveis de l’Àrea de Persones (que són los departaments d’Esports, Joventut i Acció Social), de l’Àrea de Territori, (Cultura, Patrimoni, Turisme, Oficina d’Atenció al Consumidor, Medi Ambient, Agència d’Ocupació i Desenvolupament Local), i l’Àrea d’Administració, (recollida de residus sòlids urbans, atenció i suport als ajuntaments). Per fer front a totes estes competències, s’han reorganitzat tots los serveis, ajustant horaris i redistribuint les tasques. La reducció total del capítol I puja a 251.260 euros, lo que supose un 19,20 per cent respecte a 2011.

En lo capítol II, corresponent a despeses corrents, s’ha reduït en 54.601 euros la dotació econòmica, un 6 per cent menys de pressupost que l’any 2011. En Transferències Corrents, s’ha reduït en 36.570 euros un 13,79% del pressupost. Tot i això, es mantenen les partides destinades a associacions culturals, musicals i de diferents finalitats, lo que represente que s’està donant suport a les activitats culturals, de les que es pot arribar a beneficiar el 100% de la població.

També es mantenen les ajudes a les associacions musicals, que per al curs 2011-2012, compten amb 434 alumnes en total. També es col·laborarà amb la cultura als municipis a través del conveni d’arts escèniques, del qual l’any passat es van beneficiar 16 pobles del Matarranya. A més, lo Departament de Cultura col·labore econòmicament amb 46 entitats culturals del Matarranya. De la mateixa manera, los departaments de Joventut i Acció Social també concedeixen ajudes a les associacions de jóvens i jubilats.

Més informació: