El reforçament de la potabilitzadora de La Portellada podrie costar uns 70.000 euros

comarquesnord.cat . La Portellada . dimecres, 8 de febrer de 2012 .
Etiquetes:

El projecte d’ampliació de la potabilitzadora de La Portellada podrie tindre uns costos de 60.000 a 70.000 euros. Així ho va confirmar la Comarca del Matarranya després de la reunió a Saragossa amb l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA), explicant que “una vegada es coneix lo cost” per reforçar l’actual potabilitzadora per reduir el nivell de nitrats que hi ha a l’aigua de l’aqüífer del Salt, ara “es redactarà un projecte, perquè a l’hora de licitar i fer” estos treballs “s’han de complir tots los tràmits administratius”.

Així ho va confirmar Francisco Esteve, president del Consell Comarcal, als micròfons de Ràdio Matarranya, qui va explicar també que mentrestant, l’IAA, amb la memòria que ja tenen feta, es posarà en contacte amb empreses del sector per conèixer de més a prop pressupostos, condicions i també duració d’obra. A més, i des de la Comarca del Matarranya, Esteve va defensar que “l’únic que hem demanat és la màxima agilitat” possible perquè la situació de La Portellada “corre molta pressa”. De fet, ja són dos setmanes les que fa que els veïns s’abasteixen dels dipòsits provisionals.

Tal i com ja va avançar Ràdio Matarranya la setmana passada, lo reforçament i ampliació de l’actual potabilitzadora de La Portellada serà la solució que es durà a curt termini per resoldre la situació de l’aigua ‘no potable’. Este reforçament passe per la instal·lació d’un motor més potent i també per l’ampliació del nombre de membranes (o filtres) que s’encarreguen de reduir el nivell en nitrats. Lo nombre de membranes, que ara mateix és de quatre, podrie triplicar-se i inclús quatriplicar-se. A llarg temps, la solució més sensata passe per buscar un aqüífer en cabal i de garanties.

L’aqüífer del Salt de La Portellada, que abasteix lo municipi del Matarranya, va arribar el passat mes de gener a uns nivells de contaminació per nitrats disparats, i l’aigua va estar declarada no apta per al consum humà. La concentració de nitrats en l’aigua de la captació que abasteix La Portellada se situave en l’entorn dels 80 mil·ligrams per litre (mg/l), quan los nivells màxims admesos tant per la Directiva Comunitària que regule la contaminació de les aigües per nitrats com per Espanya estableixen los 50 mg/l com a límit màxim per considerar una aigua apta per al consum humà.

Més informació: