Los presupostos de la comarca aposten pel manteniment dels serveis als ciutadans


comarquesnord.cat, Matarranya
» dijous, 9 de febrer de 2012

El 8 de febrer el Consell Comarcal del Matarranya aprovava els pressupostos de 2012 amb el vot a favor dels consellers del Partit Aragonès (PAR) i del Partit Socialista (PSOE), i el vot en contra dels membres del Partit Popular (PP). Els comptes aprovats arriben als 3.198.000 euros, una important reducció respecte a l’anterior pressupost de l’entitat comarcal que se situava al voltant dels 4,7 milions d’euros. Si bé, cal destacar que aquesta disminució pressupostària no afecta els projectes anuals i als serveis que la comarca del Matarranya ofereix als ciutadans. De fet, Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, va defensar que “és una reducció prou important, però que hem intentat que no afectare als serveis. De manera que hem fet un esforç en altres àmbits per poder mantenir íntegrament tots els serveis que es presten als ciutadans des de la comarca”.


D’aquesta manera, les principals reduccions pressupostàries afecten, d’una banda, a les partides de retribució als càrrecs polítics. Concretament, aquesta quantitat s’ha reduït uns 50 mil euros, un 34 per cent, respecte a la prevista en el document pressupostari de l’any anterior. “Des del principi l’equip de govern PAR-PSOE teníem clar que havíem de retallar les retribucions per càrrec polítics, i és la línia que hem seguit. A més, si demanes als treballadors que s’ajustin, el primer que haviem de fer és ajustar-nos natres “, va aclarir Esteve. En segon lloc, també s’ha contemplat una disminució de 200.000 euros, un 17 per cent, a la partida destinada a personal, sense que en cap cas aquesta reducció afecti els serveis d’atenció als ciutadans. “Hem reduït personal adaptant-nos als projectes i al funcionament actual de la comarca intentant que això no afecti els serveis. Si bé, la majoria d’aquest personal era de temps parcial i depèn si sorgeixen més projectes o no, aquesta situació pot variar al llarg de l’any “, va manifestar el president de l’entitat comarcal que al mateix temps va voler destacar que “molts veïns no són conscients de la implicació dels treballadors comarcals i de l’esforç que estan fent molts d’ells perquè tot funcioni correctament “.


En altres partides, com a despeses corrents o transferències corrents, entre altres, també hi ha hagut disminucions respecte als pressupostos anteriors. Amés cal destacar que, a diferència d’anys anteriors, no s’esperen grans inversions procedents de les administracions regionals o estatals. “Després de mantenir diferents reunions amb representants de diverses administracions, la veritat és que la perspectiva per a aquest any és que es facin poques inversions”, ha apuntat Esteve. En aquesta línia, s’ha de destacar que en el document es contempla la finalització del Pla Pilot, és a dir, de la creació de l’Estació Rural d’Interior en Queretes. “Nosaltres tenim un conveni signat amb el Govern d’Aragó que encara està vigent i nosaltres esperem complir-lo. Així, farem tot el possible perquè l’estació de Queretes s’acabi perquè pensem que és un projecte molt interessant per a tot el territori “, va explicar el president de la Comarca del Matarranya.
A part del Pla Pilot, una altra de les inversions que s’inclouen en els pressupostos és la del programa europeu Interreg en què l’entitat porte treballant ja fa més d’un any.

Finalment, cal destacar que a més dels serveis, el govern comarcal ha optat per mantenir tots aquells projectes anuals com la marxa senderista, el mercat del món o les jornades culturals, entre d’altres. Si bé, tal com va mantenir Esteve, “reduint les despeses el màxim possible”. De la mateixa manera, també es mantenen les subvencions a les associacions del territori encara que també amb una disminució en la seva quantia.


En resum, el document aprovat pel consell comarcal opta per una optimització dels recursos existents i per un aprofitament màxim del personal i les instal·lacions existents. “El que hem volgut fer és optimitzar al màxim els recursos sense que això perjudiqui a les persones del territori, sense que es vegin afectats els serveis que se’ls ofereixen”, va afirmar Esteve, qui va voler assenyalar que per a seguir endavant en aquests temps econòmicament complicats “hem de involucrar a tot el món per poder seguir treballant de la manera que s’ha fet fins ara”.

Més informació: | | | |