La Todolella tanca el cicle de les Santantonades als Ports


comarquesnord.cat, La Todolella
» divendres, 10 de febrer de 2012

El passat cap de setmana van començar els amaniments, i els col·laboradors de la majoralia van sortir al monte a buscar el Maio i les costelles de la Barraca. Enguany, de forma extraordinària per que feia molt temps que no s’emprava, el forn de La Todolella ha tornat a escalfar-se per coure les coquetes de la festa. Tres dies van caler per poder calefactar un forn apagat i fred feia tants anys. La festa de Sant Antoni de la Todolella és una de les més antigues, i que mai s’ha deixat de celebrar.

Serà aquest dissabte que es celebren els actes centrals de la Santantonada. El més destacat de la tradició d’aquest poble en Sant Antoni, és la cura que els participants i majorals tenen a l’hora de la celebració dels distints actes. La sobrietat i l’ordenació exacta i precisa de cadascun dels moviments i activitats és la gran característica de la celebració a La Todolella. I dins d’eixa organització perfecta de la consecució de les activitats, té un paper fonamental la música de dolçaina, que obre i tanca cadascun dels actes amb peces exclusives de cadascun del moments de la Santantonada.

La representació de les distintes temptacions que el Sant visqué en la seva fugida cap a la contemplació pren molta força a La Todolella, on les desenes de veïns i visitants mostren un gran respecte pels actors, seguint amb absolut silenci el text que es representa i la música que va marcant el ritme de la celebració. Així que els que vulguen gaudir d’una Santantonada marcada per la música i les representacions amb una estructuració gairebé perfecta, només han d’acudir aquest dissabte a la Todolella.

El diumenge el Bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, presidirà la litúrgia. S’aprofitarà per fer una visita a la reproducció que s’ha fet en ceràmica del retaule de Sant Onofre.

Més informació: | |

1 comentari

  1. ¿quien a escrito esto?