La Diputació de Castelló impulsarà projectes europeus per fomentar el sector oleícola al costat de la Taula del Sénia



comarquesnord.cat, Castelló
» dilluns, 20 de febrer de 2012

La Diputació impulsarà la seva col·laboració amb la Taula del Sénia “per buscar el consens de les administracions veïnes i treure endavant projectes comuns”. Entre ells, un projecte supramunicipal que fomentarà el consum d’oli d’oliva de l’àrea geogràfica del Sénia a Europa. Un espai que abasta més de 4.000 oliveres mil·lenàries catalogades i l’oli de les quals, l’or de les olives, genera un milió de tones a l’any. Així ho ha confirmat el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, després de la reunió de treball que ha mantingut aquest matí amb el gerent de la Mancomunitat, Jaume Antich.

El president provincial ha destacat que “hem obert una important via de diàleg que pot servir per impulsar projectes comuns. La província de Castelló deu obrir-se a l’exterior, per això aquesta setmana obrim una sèrie de reunions que pretenen sumar tot el bé que els territoris veïns poden aportar-nos. La Mancomunitat de la Taula del Sénia és un exemple de col·laboració i cooperació entre tres territoris que tenen molt que aportar-se a tots els nivells i que tenen problemes simulessis. És important que sumem perquè, a un costat i un altre del riu, puguem impulsar millores als nostres territoris”.

Moliner ha reconegut “la important labor que ha realitzat en els últims anys aquest municipi, no solament a nivell de reivindicació d’infraestructures, sinó també a nivell de formació i generació de noves oportunitats. Hem compartit qüestions importants que afecten als tres territoris que formen la mancomunitat. Creiem en la necessitat de sumar esforços especialment en aquests temps de dificultats”
La Mancomunitat de la Taula del Sénia està formada per 27 municipis a cavall entre Castelló, Tarragona i Teruel. D’ells 15 són castellonencs: Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Castell de Cabres, Cervera del Maestrat, Herbers, la Jana, Morella, la Pobla de Benifassà, Rossell, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi/Sant Jordi, Traiguera, Vallibona i Vinaròs), 9 catalans (Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Sant Carles de la Ràpita, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona) i 3 aragonesos (Beceite, Peñarroya de Tastavins i Valderrobres).

Tots ells es troben situats al voltant del riu Sénia i del massís dels Ports i que entre tots superen els 117.000 habitants. Encara que pertanyen a tres comunitats autònomes veïnes, aquests municipis comparteixen geografia i història comuna (Corona d’ Aragó, Bisbat de Tortosa). El seu nom, Taula (punt de trobada i dialogo) i Sénia (riu que és el límit natural entre els tres territoris), explica el seu objectiu principal: ser un mitjà per treballar en comú per millorar les condicions de vida de tots els seus habitants. L’origen del que ara és la Mancomunitat comença amb una reunió dels alcaldes de Vinaròs, Alcanar, Ulldecona i La Sénia el dia 1 d’agost de 2003.

El càrrec de president/a se tria per un any. Actualment és Marcelino Domingo (Alcalde de Benicarló), i els vicepresidents són els alcaldes o tinents d’Alcalde de Vallibona, Santa Bàrbara La Sénia, Morella, Canet lo Roig, Valderrobres, Sant Carles de la Ràpita, Cervera del Mestre i Alcanar.

Més informació: |