El Tribunal Suprem dóna la raó al grup Intereconomia pel reportatge contra Ximo Puig del cas Todolella



comarquesnord.cat, Madrid
» dimecres, 22 de febrer de 2012

El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat la demanda presentada contra una periodista per la publicació en 2005 d’un reportatge relacionat amb la mort al febrer d’aquest any, per inhalació de monòxid de carboni, de 18 amics en un alberg de la Todolella.

En aquell reportatge, titulat «La llei del silenci, epitafi dels morts a la Todolella» se li atribuia a Ximo Puig l’alcaldia de La Todolella i, per tant, responsabilitat en la concessió irregular del permís per a la celebració de la festa en l’alberg, a pesar que aquest mancava de llicència d’activitat, infonent després “por” als veïns per aconseguir el seu silenci.

En aquell moment Puig va interposar una demanda contra la publicació en la revista del grup Intereconomia per la qüestió evident de que ell no és alcalde de La Todolella. En la informació, es fa referència a la influència del demandant a la comarca, sobre l’amistat i coneixement amb algunes de les persones mortes i amb la persona que va sobreviure i organitzadora de l’aniversari que se celebrava en l’alberg. Igualment, cita la vinculació dels seus familiars més directes amb els mitjans de comunicació de major influència a la comarca dels Ports.

Joaquim Puig interpreta que, entre altres, el text li imputa un “clima de silenci i por” dels habitants de la zona cap a la seua persona, “derivat del control que tant ell com la seva família ostenten sobre la gent”, segons recull la sentència del TS. En definitiva, el diputat opina que el reportatge d’Època aboca “informacions falses i tendencioses” contra ell.

La Sala Primera del Tribunal Suprem resol així el recurs de cassació en matèria de Drets Fonamentals presentat pel diputat nacional i alcalde de Morella (PSPV), Joaquim Puig, contra aquest article de premsa -que, segons considera, vulnera el seu dret a l’honor-, i falla no pertocar al mateix.

» L’Audiència provincial va veure “falta de diligència de la periodista”
La sentència de primera instància, dictada pel Jutjat de Primera Instància número 2 de Vinaròs al gener de 2009, va desestimar la demanda basant-se en l’interès general del fet i la diligència del professional de la informació en la cerca de la informació.

Per contra, l’Audiència Provincial de Castelló va revocar posteriorment aquesta resolució, considerant que la periodista havia actuat amb falta de diligència per no informar sobre les seves fonts i ometre dades.

El fallo del Tribunal Suprem estima ara el recurs de cassació interposat per Època, desestimant d’aquesta manera la demanda inicial de Puig.

La sentència, de la Sala civil, recorda que l’informador no està obligat a revelar les seves fonts excepte en els supòsits de reportatge neutral, considerant que, en un article que gira entorn del silenci d’una població que té por a ser identificada, és “diligent l’actitud de la periodista de no identificar les fonts, protegint el seu anonimat i seguretat”.

En l’anàlisi dels drets fonamentals en col·lisió, la sentència parteix de la prevalença del dret a la llibertat d’informació en un Estat democràtic de Dret. Segons assevera, aquesta prevalença es manté en el cas jutjat en haver-se “exercitat el dret a la informació de forma legítima, doncs la informació publicada tenia un interès públic molt elevat”.

Conclou així mateix que l’autora del reportatge va realitzar una “labor d’investigació diligent” i que la falta d’identificació de les fonts resulta “raonable”, sense que existeixi el deure identificar-les i sense que l’existència d’inexactituds desvirtuïn aquesta prevalença.

» Puig considera “esperpèntica” la sentència sobre una publicació “basada en una gran mentida”
L’alcalde de Morella, Ximo Puig, no comparteix la decisió del Tribunal Suprem de revocar la sentència de l’Audiència Provincial -que prèviament li havia donat la raó- i ha mostrat la seva resignació amb aquesta decisió. Segons afirma “el jutge sembla que no s’hagi llegit la publicació de la revista, ja que està basada en la gran mentida que sóc alcalde de la Todolella”. En aquest sentit apunta que “partint de la base que la publicació deia que jo era alcalde de la Todolella, la resta del text manca de sentit”. A més, assevera que “respecto les sentències dels tribunals, però discrepo perquè no se sosté per cap part”. Puig també afegeix que “la sentència està plena d’interpretacions polítiques que no vénen al cas”. Finalment, recorda que el Tribunal Suprem ha apartat al jutge Garzón de la seva carrera política, per la qual cosa d’ell “es pot esperar qualsevol cosa”.

Més informació: | |

/span> comentaris

  1. Qui collons pot creure en la justícia després de tot el que passa últimament?

  2. Yo ya no crec ni en la justicia , ni els partits politics psoe-pspv,pp etç …ni en los mitgans de comunicacio partidistes q conten la noticia segons mes els convenga ideologicament . Y me pareix molt greu que no existeixque cap mitga de comunicacio lliure que conte la noticia neta, sense deixarse influi.