L’Estat retè el 50% del tribut mensual de La Freixneda pel deute assolit del Pla Reindus




comarquesnord.cat, La Freixneda
» dimecres, 22 de febrer de 2012

Fa tres mesos, des del passat mes de desembre, que l’estat va començar a retindre el 50 per cent del tribut mensual corresponent a La Freixneda, en concepte de pagament que l’ajuntament deu al Ministeri de Industria. “Des de desembre, mos retenen lo 50 per cent dels tributs, uns 3.000 euros al mes, com a part del que tenim que tornar del Reindus”, va explicar Javier Adell, alcalde del municipi. Esta situació complique encara més, la ja difícil situació econòmica del municipi matarranyenc. Segons va dir Adell, “són uns 30.000 euros a l’any. Amb ells podíem cobrir les nòmines de cada mes, i ara tenim que buscar altres solucions per poder assumir tots los gastos de l’ajuntament”.

Esta retenció del tribut, que segons l’alcalde pot durar uns “10 anys”, és conseqüència del deute assolit pel consistori en los treballs del Reindus. Concretament, l’ajuntament no va justificar a temps i en forma al voltant de 189.000 euros invertits en la construcció del polígon. “Hi va haver una partida no executada en la que no podem fer res, però les partides de la compra dels terrenys, de la llum, de l’aigua, i els interessos de tot això, estem intentant que mos accepton les justificacions que no vam acceptar-se en lo seu moment”, va explicar Adell.

En este sentit, l’actual govern local està intentant que des del Ministeri de Indústria es redueixi la quantitat retinguda al 25 per cent. Si bé, tots los intents fets fins al moment no han donat cap resultat. “Vam sol·licitar una reunió amb lo Ministeri d’Indústria, però no hem aconseguit avançar res des del novembre, que vam tindre contactes i mos van dir que mos cridarien a curt termini. Ara hem tornat a parlar i mos tornen a demanar tota la documentació, a vore si podem canviar la situació”.

Finalment, cal destacar que una de les opcions per finançar part d’este deute, la venda de les parcel·les del polígon, està actualment paralitzada perquè des d’ordenació del territori han considerat desfavorable el pla parcial del polígon del municipi. Segons va explicar Adell, “hem tingut una reunió amb ells (ordenació del territori) i mos van dir que teníem que replantejar este pla, i ara hem de tornar a enviar nova documentació. Ara estem analitzant de quina manera es pot fer més ràpid per a no tindre que esperar molt temps i solucionar la situació lo més ràpid possible”.