Lo Govern negociarà l’execució de les basses de l’Alt Tastavins


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 24 de febrer de 2012

Lo director de l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA), Alfredo Cajal, ha anunciat que “se seguirà negociant amb l’Administració General de l’Estat la signatura d’un conveni per a la comanda del projecte i execució de les basses de l’Alt Tastavins, conseqüència dels acords de la Comissió de l’Aigua sobre el Matarranya”. Este projecte afecte als termes municipis de Mont-roig i Pena-roja, però la seua entrada en funcionament beneficiarie en la gestió hidràulica de tots los municipis banyats pel riu Tastavins.

Segons va avançar en lo seu dia l’Institut Aragonès de l’Aigua, les Basses Laterals del riu Tastavins seran executades per este mateix organisme, qui recordem a meitats de l’any passat ja va avançar els tràmits administratius i els terminis de licitació de les basses de Mont-roig, riu dels Prats i Pena-roja. Des dels municipis del Matarranya, però, tampoc s’amague certa preocupació per l’endarreriment d’estes obres i que s’executon durant este exercici.

A banda d’això, lo director de l’Institut Aragonès de l’Aigua va subratllar “el compromís dels aragonesos amb l’òptima gestió i qualitat de l’aigua”, que es demostre amb els 45 milions d’euros que es destinen anualment al funcionament de les 170 depuradores ja en servei, i que es financen mitjançant lo cànon de sanejament, “un impost solidari, igual per a tots los aragonesos, visquin on visquin”. Així però, cal recordar que s’està mirant una proposta per bonificar al 100% aquells municipis on la depuradora no s’ha creat.

Cajal també va destacar les importants inversions en el cicle de l’aigua que està abordant l’IAA des de la seua creació, l’any 2002, i que es resumeixen en els 355 milions d’euros per a un total de 2.139 obres municipals, repartides en 659 entitats locals, amb l’horitzó del 2015. Cajal va recordar a més que “les competències en abastament i depuració són municipals, i l’Institut només entra a exercir-les quan signa convenis per a això. Per tant, no tindrie cap sentit que l’Institut entrés en cap conflicte amb los municipis”.

Finalment, lo director de l’Institut Aragonès de l’Aigua va anunciar la redacció d’un Pla d’Abastiments Urbans, destacant la importància d’este document de planificació, que permetrà tindre una visió exacta de l’estat de situació dels proveïments de tots los pobles i, a partir d’allí, poder prioritzar les actuacions. Cajal va presentar les línies de treball prioritàries per a esta entitat de dret públic, que és adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient.

Més informació: |