Valderrobres i Pena-roja són els pobles del Matarranya més rejovenits




comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 24 de febrer de 2012

Les dades de l’últim padró municipal del Instituto Nacional de Estadística (INE) reflexe dades molt interessants. Una d’elles és l’evolució de la població, on en relació a fa deu anys, la comarca ha guanyat una mitjana de 170 habitants. Tot i això, la despoblació segueix sent una de les grans preocupacions del Matarranya, ja que dels 18 municipis de la nostra comarca, només n’hi ha quatre que han crescut, i que són Vall-de-roures, Mont-roig, Queretes i La Freixneda. La resta han perdut habitants, en més o menys grau.

Altres dades significatives fan referència al nombre d’habitants dels municipis per grups d’edat. I en este context, cal subratllar que el creixement de la població en estos últims deu anys ha estat motivat per un augment del nombre de jóvens i adults, on estos últims han passat dels 4.766 l’any 2001 als 5.335 de l’any passat (uns 569 habitants més d’estes edats). I pel que fa als més jóvens, cal subratllar que, proporcionalment, Vall-de-roures i Pena-roja són los pobles del Matarranya més rejovenits.

En este context, cal apuntar que el 13,76 per cent dels veïns de la capital del Matarranya són menors de 14 anys i ascendeixen a 317 persones, mentre que a Pena-roja se situe en lo 13,34 per cent, sent de 68 xiquets. En este municipi del Matarranya, cal destacar que tot i que ha perdut veïns en 10 anys, si l’any 2001 tenie 62 xiquets, ara en té 68. Per tant, un creixement progressiu. Esta situació també es viu a Beseit, Queretes, Fórnols, La Freixneda, Ràfels i Torredarques, on hi ha més xiquets ara que fa deu anys.

La Torre només té 4 xiquets

En la banda contrària es troben els altres deu municipis del Matarranya, que han perdut percentatge de xiquets en relació al 2001. És lo cas, de menor a major presència de xiquets, de Massalió, Calaceit, Valljunquera, Mont-roig, Fontdespatla, Arenys de Lledó, la Vall del Tormo, La Portellada, Lledó i la Torre del Compte, sent este últim lo poble matarranyenc amb menor presència de xiquets (només 4), ja que només representen lo 2,56 per cent de la població.

Pel que fa a població gran, per contra, hi ha dos pobles del Matarranya que destaquen sobre la resta. És lo cas de Valljunquera i Arenys de Lledó, on és on hi ha més veïns de més de 65 anys, on representen lo 40,83 i el 38,27 per cent, respectivament. També hi viu molta gent gran a la Vall del Tormo i Fórnols, mentre que, per contra, los municipis amb menor proporció de jubilats són Vall-de-roures i Mont-roig, on la gent gran supose un 20 per cent de la població.

» Vall-de-roures marque la diferència
En números generals, destaque el protagonisme que té Vall-de-roures en la representació de xiquets del Matarranya. L’any 2011, lo Matarranya tenie un total de 1008 menors de 14 anys, dels quals 317 estaven empadronats a la seua capital. Això supose que Vall-de-roures aporte el 31,4 per cent dels xiquets de la nostra comarca. El segon en aparèixer és Calaceit (125 xiquets), seguit de Beseit (77), Pena-roja i Massalió (tots dos 68). A l’altra banda trobem la Torre, Fórnols (9 xiquets), Torredarques (10) i Lledó (11).