La Diputació estrena a Palanques un innovador sistema per bonificar als ciutadans que més reciclen



comarquesnord.cat, Palanques
» dimecres, 29 de febrer de 2012

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha estrenat a Palanques l’aplicació tecnològica ‘Si + recicles, – pagues’, que permetrà bonificar a aquells ciutadans que més reciclen a través dels ecoparques, tant fixos com a mòbils que recorreran els pobles de Castelló.

Aquesta iniciativa de la institució provincial és la primera a Espanya que fomenta la recollida selectiva en origen i premia els esforços de tots els veïns del consorci del pla zonal 1, que comprèn 49 pobles del nord de la província de Castelló.

El president provincial va triar el petit poble de Palanques, de només 30 habitants, per presentar aquest nou servei ja que “la Diputació té una vocació clara de tenir una sensibilitat especial cap als pobles petits, que requereixen major mostres de proximitat, i Palanques també ha demostrat que porta fent les coses molt bé en matèria de reciclatge, concretament en el de piles usades”.

A més, Moliner es va comprometre amb l’alcaldessa, Lucia Martí, a “solucionar aquelles petites coses que ajuden a aconseguir els objectius de mantenir la població, crear llocs de treball o posar en funcionament noves activitats econòmiques, elements que fan possible la vida dels nostres pobles”.

D’aquesta manera, es repartirà una targeta verda entre tots els usuaris, que els permetrà accedir de forma gratuïta al ecoparque a realitzar les seves aportacions de residus, i mitjançant la qual es rebran punts ecològics per a la bonificació o descompte de la seva taxa de tractament de residus.

El consorci comunicarà a cada ajuntament el nom dels veïns que més han reciclat, segons els punts, i la bonificació proporcional que els correspon. Es destinarà un pressupost total de 25.000 euros per a aquestes bonificacions i, a més, s’invertiran 350.000 euros en la tornada econòmica per a aquells consistoris que millor duguin a terme les tasques de reciclat en el seu municipis.

La targeta verda també tindrà una connotació de promoció turística, en disposar d’un nombre determinat d’elles els restaurants, hotels i comerços amb l’objecte que es pugue fomentar també aquestes bones pràctiques ambientals entre els turistes i visitants, amb el benefici dels punts ecològics per a l’empresari local.

D’altra banda, cal recordar que la nova planta de tractament de residus urbans de Cervera del Maestrat ha generat ja la creació de 20 nous llocs de treball directes i, amb la imminent engegada de la xarxa completa de ecoparques fixos i mòbils, s’espera crear 30 nous llocs de treball.

La primera fase d’engegada, serà l’exposició dels nous mitjans i serveis als ciutadans, a través de jornades-presentació dels ecoparques mòbils, sobretot i jornades de portes obertes dels ecoparques fixos. Es disposarà d’una xarxa d’animadors ambientals, així com es potenciarà la visita d’escolars i associacions de mestresses de casa, com una de les primeres mesures.

Més informació: |