La reina Na Violant d’Hongria de la Magdalena va estudiar a Morella


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 29 de febrer de 2012

Esta jove ja ha sigut nombrada Na Violant d’Hongria 2012 a les festes de la Magdalena de Castelló. Estes imatges que veuen pertanyen a fa un parell de setmanes, quan Carmela Cuevas es va desplaçar fins Morella per tal de fer-se les fotografies oficials que després guardarà per al record. Fins a esta setmana no hem pogut mostrar-los estes imatges per qüestions de protocol. Ara, i després que la Germandat dels Cavallers celebrara la nit màgica de la gal·la de nomenament de Na Violant, ja han pogut vore la llum. Carmela Cuevas va estudiar durant dos anys de la seua vida a Morella i, per tant, guarda moltes històries d’eixa època. Per eixe motiu i també per l’estada de la mateixa Na Violant a la ciutat, Carmela va decidir que l’indret més apropiat per tal d’immortalitzar-se amb el vestit havia de ser Morella.

El Placet de l’Església va ser una de les parades de la sessió fotogràfica que s’allargaria durant tot un matí. Era novetat per als veïns vore a una reina de les festes de Castelló passejant pels carrers, fins i tot molts van comentar si podia ser alguna prova de cara al Sexenni. La nova Na Violant també va apropar-se fins el Castell, una fortalesa propietat del seu marit, Jaume I.

La seua família també està molt il·lusionada amb este càrrec. Malgrat les hores de feina amb el vestit, la satisfacció per vore a la jove representant a Na Violant ho compensa.

Na Violant d’Hongria era filla del Rei Andrés II d’Hongria i de Iolanda de Courtenay. Es va pensar que la seua dot significaria una aportació de diners i territoris a la Corona d’Aragó, que en realitat mai se va fer, ja que el regnat d’Andrés II es trobava immers un una crisi constant. Per instruccions del Papa, Na Violant va ser compromesa en 1234 amb el Rei hispànic Jaume I i el matrimoni va ser celebrat el 8 de setembre de 1235 a Barcelona. La reina Na Violant va impulsar de forma decissiva la conquesta del regne de València l’any 1238 i va participar activament en la política reial.

A la nostra comarca, la història de Na Violant també és rellevant. Conquerida Morella, al cedir Jaume I el senyoriu a Blasc d’Alagó, es va reservar la dehesa de Vallivana, que va donar a la seua esposa Na Violant. Ella va voler manifestar l’estima que sentia amb els veïns de la zona renunciant a esta gran dehesa de Vallivana i Salvassòria per a que servira d’erm per als habitants de Morella i les aldees de la seua jurisdicció. Na Violant també va donar el monte comú del Bobalar a l’ajuntament de Morella. Anys després va ser repartit entre les 300 famílies més pobres del poble.

La figura de Na Violant, amb Carmela Cuevas, ha tornat al Castell de Morella. Un monument que el seu marit sempre va voler per a ell.

» VÍDEO: Na Violant d’Hongria torna al Castell de Morella

Més informació: |