Troben un segon ‘Tastavinsaure’ al Castellar


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Terol
» dimecres, 29 de febrer de 2012

Paleontòlegs de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol – Dinópolis han descobert restes fòssils d’un altre dinosaure a la província. Se tracta, en concret, d’un exemplar de l’espècie ‘Tastavinsaurus sanzi’, lo saure més complet del període del Cretaci Inferior a Europa. Esta troballa ha estat publicada recentment a la revista científica internacional ‘Cretaceous Research’.

Este nou exemplar de Tastavinsaure ha estat trobat a la localitat turolenca del Castellar, coneguda en l’àmbit científic internacional per la rellevància en los jaciments d’icnites de dinosaure. Dels ossos fòssils trobats, l’esquelet d’este dinosaure, s’ha trobat un os de la pota davantera, lo radi, la pota del darrere completa, costelles i restes de la cintura pèlvica o maluc. S’estime que l’edat en què va viure este espècimen va ser en l’aptià inferior entre 110-105 milions d’anys d’antiguitat.

Este descobrint cobre major importància, ja que en l’article publicat s’aporten noves dades d’elements ossis desconeguts, com lo radi o el turmell i es confirme la presència d’un nou grup de sauròpodes al Cretaci Inferior. Lo seu nom és lo de Laurasiformes amb representants a Europa i Estats Units. Los autors d’este treball han estat Rafael Royo Torres, Luis Alcalá i Alberto Cobos, tots ells paleontòlegs de la Fundació Dinópolis.

Germà del pena-rogí

Este dinosaure compte amb dos exemplars, un a Pena-roja, situat a la seu de Territori Dinópolis, Inhóspitak, en la qual hi ha els fòssils originals d’este dinosaure trobat l’any 1996 per dos veïns de Fontdespatla, juntament amb la seua rèplica completa construïda pels paleontòlegs de Dinópolis, convertint-se en l’únic esquelet d’un dinosaure espanyol muntat fins ara. L’altre exemplar, descobert recentment i protagonista de la publicació a la revista ‘Cretaceus Research’, es lo que s’ha trobat al Castellar.

Més informació: |