Morella commemora els 300 anys del mercat del dijous


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
» dijous, 1 de març de 2012

El Baró d’Itre, interpretat per l’historiador morellà Carles Ripollés, ha tornat a Morella per tal de retrocedir 300 anys en el temps. I és que es compleixen 3 centenaris de la celebració del primer mercat del dijous a la ciutat. Amb este especial motiu, s’ha volgut commemorar la lectura del Reial Decret dictat per Felip V, rei de Castella, que atorgava el benefici de realitzar el mercat cada dijous a Morella. Amb veu ferma i des del balcó de l’Ajuntament, el Baró d’Itre ha llegit el text que va permetre fer un mercat entre setmana. Amb ell, un curs de primària del Col·legi Mare de Déu de Vallivana ha recreat l’escena. També s’ha comptat amb la presència dels iaios de la Residència de la Tercera Edat.

Amb el manifest llegit, el grup ha començat la ruta que els portaria fins el mercat del dijous. Durant el camí, molts han sigut els curiosos que s’han apropat per vore al simpàtic personatge, que amb el seu gran nas ha despertat més d’una rialla. Ja al Carrer Blasc d’Alagó, el Baró d’Itre ha tornat a fer lectura del text que permet fer el mercat. Acte seguit i davant la mirada dels escolars, el Baró ha comprat unes peces de fruita que ha intercanviat per una moneda d’or macís.

Mentre el Baró fa les seues compres, la resta de compradors també interactuen amb els venedors. L’ambient de cada dijous omple de vida un dels principals carrers de Morella. I ho porta fent 300 anys, des del dijous 27 de febrer de 1712. Els veïns de la ciutat continuen apostant per les fruites i verdures que arriben setmanalment des de diferents indrets fins els porxes.

La història de Morella conté un apartat que narra el primer mercat del dijous. Diferents van ser els reis que li concediren a Morella i les seues aldees privilegis i franquícies, però el rei Felip V va abolir tots els furs i privilegis de tots els espanyols. No obstant això, dona facultat a la villa per a celebrar un mercat franc una vegada a la setmana.

El diumenge continuaran les celebracions per commemorar els 300 anys del mercat del dijous amb una representació similar a esta i amb la posterior visita fins el Palau del Governador.

» VÍDEO: 300 anys del mercat dels dijous a Morella

Més informació: |