Morella recorda la societat morellana de fa tres segles


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
» diumenge, 4 de març de 2012

El Governador Militar En Adriano Leopoldo Joseph Riflart, marqués d’Itre, ha tornat a Morella, tres segles després, per a commemorar el 300 aniversari del mercat que se celebra en el carrer Blasc d’Alagó els dijous. Esta va ser època important, en la que la Guerra de Successió juga un paper fonamental. El suport de Morella al ban borbònic va alinear a la ciutat amb els vencedor. Des de l’àrea de cultura del consistori s’han organitzat dues visites guiades per a celebrar este fet i acostar eixa societat medieval als veïns i veïnes del municipi i als visitants. En la jornada de diumenge, este acte ha començat a l’Ajuntament i ha finalitzat Al Palau del Governador, situat en l’interior del castell. Esta emblemàtica fortalesa es trobava en construcció en 1712, quan el rei Felip V va proclamar el Reial Decret que va permetre a la ciutat celebrar un mercat cada dijous.

La visita ha comptat amb mig centenar d’assistents que l’han completat i amb molts més que han presenciat algun dels passatges històrics. Este acte ha permés als assistents conéixer la situació militar i política d’eixe principi del segle XVIII. A més, el baró d’Itre ha tornat a fer lectura del Reial Decret en el mercat, ha ensenyat als assistents com es comercialitzaven els productes de l’època, com va sorgir el mercat, el seu funcionament o quins són els edificis que es van construir en la localitat. El més emblemàtic és el Palau del Governador, en el que actualment s’ubica l’exposició “El Castell, una història de futur”.

En la Guerra de Successió, Morella i la comarca dels Ports es dividiren en els seus suports al ban felipista i a l’austracista, però durant el transcurs de la mateixa, la localitat va acabar recolzant a Felip V. Una vegada que este va véncer, les tropes borbòniques van entrar en la ciutat. D’esta manera, Adriano Leopoldo Josepf Riflart seria anomenat governador militar de la ciutat per orde del nou rei d’Espanya. Este general va enviar una carta a Felip V per a “obtindre el benefici d’un dia de mercat setmanal per a donar professió als tractants, negociants, comerciants i mercaders”. El rei aprovaria la petició i es publicaria el ban i s’anunciaria en la ciutat el dia 27 de febrer de 1712. No obstant això, la tradició mercadera de Morella és més antiga i celebra un altre intercanvi de productes semblant els diumenges al matí o la Fira. Este mercat també se celebra en la “plaça” -nom popular amb què es coneixia i es coneix al carrer Balasc d’Alagó- i remunta els seus orígens a 1265.

La regidora de cultura, María Rallo, afirma que “el mercat sempre ha sigut un lloc de trobada i d’intercanvi de riquesa i productes entre els comerciants i els veïns i veïnes”. Per això, destaca que “hem dinamitzat les nostres activitats culturals amb un reconeixement a la importància d’esta efemèride”.

L’historiador Carles Ripollés ha encarnat el governador militar en aquestes dues ocasions i ha delectat els assistents amb una pedagògica incursió en un passatge important de la història de la ciutat. Per a citar els documents originals i extraure la documentació necessària va visitar l’Arxiu Històric Nacional de Madrid.

Més informació: |