Unes 300 dones participen a la VII Trobada de Dones del Matarranya



comarquesnord.cat, Fontdespatla
» dilluns, 5 de març de 2012

Lo passat diumenge dia 4 de març, al voltant de 300 dones de diferents municipis del territori es van reunir a Fontdespatla per a participar a la VII edició de la Trobada de Dones del Matarranya organitzada per la Comarca del Matarranya, en col·laboració de l’Ajuntament del municipi i l’associació de dones local. De la mateixa manera que en anteriors edicions, les participants van gaudir d’una jornada de convivència en la que no van faltar los espectacles, les visites a llocs d’interès cultural, lo dinar popular o el ja tradicional esmorzar amb xocolate calent.

La jornada va iniciar-se a primera hora del matí, quan los autobusos que portaven a les diferents participants van començar a arribar al municipi, on l’organització les va rebre amb un esmorzar a base de xocolate calent i pa torrat. “Com sempre, vam començar la jornada amb un xocolate perquè les dones agafon forces”, va explicar Sonia Esteve, educadora social de la Comarca del Matarranya. Un cop finalitzat este esmorzar, i amb totes les participants al Cúbic, va fer-se l’apertura oficial de la jornada al saló d’actes del mateix edifici. Durant l’acte es va destacar que les dones són una de les peces més importants de la societat matarranyenca, tant pel seu gran treball dinamitzant als pobles com per la seua necesarietat com a element fixador de població, així com també per la seua funció com a mantenidora del patrimoni material i immaterial del territori.

“Les dones som indispensables als nostres pobles perquè son dinamitzadores de gran part de les activitats socials que es realitzen, a gairebé totes participem les dones. També som mantenidores del nostre patrimoni cultural, som un dels principals motors de desenvolupament dels pobles i a més també som una part molt important per aconseguir fixar la població”, va afirmar Carmen Agud, alcaldessa de Fontdespatla durant lo discurs d’apertura. També es va recordar que actes com esta Trobada tenen un carácter reivindicatiu perquè “les dones encara són víctimes de la discriminació de gènere en molts àmbits com lo laboral, lo polític o l’empresarial”, va defensar Agud. Per altra banda, el president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, a més de reafirmar la importància de les dones al Matarranya també va voler explicar que “pensem que estos actes són importants i hem d’intentar unir esforços per tirar endavant. Per això hem d’intentar aportar un poquet cadascú”.

Després de l’acte oficial, va tindre lloc una xerrada a càrrec de la matrona del Centre de Salut de Valderrobres, Marisol Guerrero, que va donar pas als actes més lúdics de la jornada. D’esta manera, les participants se van reunir a la plaça del municipi on van ser dividides en grups i van visitar diferents espais històrics del municipi, així com exposicions preparades expressament per a esta trobada. “Hem anat a veure la exposició de pergamins i protocols de l’ajuntament, també la carta puebla de Fontdespatla i el telar. També hem visita una exposició de vestits tradicionals i una altra en treballs de bolillos, pachtwork, etc… I també hem anat a la Torreta, i el cementeri medieval”, va aclarir Agud. Després de totes estes visites, les dones es van reunir al final del matí a l’església del poble on van poder gaudir d’un concert a càrrec de l’organista municipal i també de diversos alumnes de la Federació Comarcal de Música.

Posteriorment, va arribar el moment més multitudinari de la jornada en la que totes les participants es van ajuntar al Cúbic per gaudir d’un dinar de convivència en lo que les presents van aprofitar per a xerrar, recordar i posar-se al dia. La jornada va finalitzar per la tarde en actuacions de teatre, dansa i cant a càrrec de diferents veïns de Fontdespatla. “Després de dinar s’ha fet una obra de teatre preparada per la gent del poble, han recitat un poema de Desideri Lombarte, també s’ha ballat una sevillana i los xiquets mos han ballat jotes”, va explicar l’alcaldessa de Fondespatla.

Un cop finalitzada la jornada totes les entitats organitzadores i col·laboradores en l’acte van valorar molt positivament tant la participació com lo desenvolupament de la jornada. “No podem fer més que una valoració positiva”, va dir Agud. En esta mateixa línia, Esteve va manifestar que “ha sigut un acte molt positiu, hi ha hagut una participació important per part de les dones del Matarranya i també cal destacar la gran participació i col·laboració tant de l’Ajuntament com dels veïns de Fondespatla”. Algunes veïnes també va apuntar que “la festa ha anat molt bé. A més les dones que han vingut mos han expressat que els ha agradat molt tot lo que hem fet i que s’han sentit molt a gust”.

» Fotogaleria: Trobada de dones a Fontdespatlla

Més informació: |