Lo Matarranya veu perillar el motor ramader davant la Normativa de Benestar Animal



comarquesnord.cat, Matarranya
» dimarts, 6 de març de 2012

Lo president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, va mantindre la setmana passada una reunió amb los representants del sector ramader de la comarca, pertanyents al Grupo Arcoiris, així com amb lo president de ACRIPORTE. L’objectiu esta reunió era sol·licitar el suport del Consell Comarcal en diversos assumptes que afecten directament lo sector ramader, qui representa el major percentatge de l’activitat econòmica comarcal.

Un d’estos assumptes va ser la necessitat d’aconseguir suport econòmic institucional per seguir duent a terme de manera satisfactòria el Pla de Gestió de Residus Ramaders. Fins este passat any, la Diputació Provincial contribuïa econòmicament al Pla de Gestió de Residus, però des d’este 2012, es deixen de concedir les ajudes al pla. La sol·licitud de la ramaderia és que una altra administració, en este cas el Govern d’Aragó, contribueixi econòmicament al manteniment d’aquest Pla, ja que sense una aportació econòmica no és sostenible per als ramaders.

Una altra de les qüestions plantejades va ser el futur r les explotacions porcines de caràcter familiar, majoritàries a la comarca del Matarranya. En l’actualitat, los ramaders no es poden permetre econòmicament l’aplicació de la directiva sobre condicionament de granges per a la normativa de benestar animal. Malgrat que el sector és conscient que cal adaptar les granges a la nova normativa, a causa de la crisi que travessa el sector se va sol·licitar una moratòria en l’aplicació d’esta normativa.

A la reunió es va demanar el suport institucional de la comarca davant esta problemàtica perquè si esta moratòria no es dugués a terme, se sol·licitaria, igual que s’ha fet en altres comunitats autònomes un suport econòmic per part de la administració. A més, en esta reunió també es va tractar un altre dels problemes al què s’enfronten les explotacions agràries, i que é la consideració de les explotacions com a un bé immoble de naturalesa urbana, pel qual, estan subjectes a l’Impost de Béns Immobles (IBI).

Este impost lo recapten los ajuntaments i pot reduir-se si així s’acorda. A més, s’aplica també en els casos de traspàs i venda i no s’anul·la amb lo cessament d’activitat o jubilació. La petició que vol fer l’agrupació ramadera és que el percentatge que s’apliqui sigui el mínim. Des del Consell Comarcal es va traslladar el suport total de la institució al sector ramader, que és lo puntal econòmic de la comarca i que representa la majoria de les famílies del Matarranya, els qui, d’una forma o altra, depenen d’aquest sector.

Més informació: |