L’Ajuntament de La Todolella i els Membrado reviuen Saranyana




comarquesnord.cat, La Todolella
» divendres, 9 de març de 2012

Molt prop de La Todolella, en un enclavament rodejat per la natura on es respira calma i tranquil·litat, es troba el poble de Saranyana. Un cas particular a la nostra comarca perquè d’un poble quasi fantasma, s’espera poder començar a escriure un futur ple de vida i activitat. Gràcies al consistori, però principalment a la família Membrado, aquesta població continua existint i no s’ha perdut en la història com d’altres als Ports. L’ajuntament de La Todolella és el responsable administratiu de Saranyana i des de fa uns anys està executant una sèrie de projectes per tal de posar en valor del poblat. El ritme de les obres ha anant més lent de l’esperat i les fases s’han tingut d’endarrerir degut a la crisi, però la base ja està feta amb la instal·lació de la xarxa de llum, aigua i clavegueram “la pedania estava super abandonada, per això en temps de bonança econòmica vam pensar en actuar ací, ara en la crisi anem fent poc a poc” assenyalava l’alcalde, Alfredo Querol.

Els canvis ja es poden comprovar amb les diferents actuacions portades a terme. Els carrers ja compten amb faroles en tecnologia LED, la feina subterrània ha estat important i els futurs veïns de Saranyana podran comptar amb aigua i llum a les seues vivendes per les obres escomeses amb fons de la Diputació, la Generalitat i del propi consistori.

El proper pas serà el canvi d’empedrat i la restauració d’edificis culturals com l’ajuntament, el forn o el cementeri i poder fer un museu.

Amb el Pla General que té Saranyana es podran fer dins a 24 cases que s’esperen puguen ser per a turisme rural o com a segona residència aprofitant la tranquil·litat del poble. A més es prendran diferents mesures per a que no perdi l’encant “estarà prohibit aparcar als carrers, es podrà entrar i descarregar, però els vehicles s’hauran de deixar a la part alta” indicava Querol “abans de que es perdi hi ha que anant fent, esperant ara inversions de gent que vulga venir ací”. El primer edil desmentia algunes informacions que deien que s’obria el poble per a qualsevol persona que volguera ficar-se ja a viure.

Saranyana és un poble ideal per fugir del soroll i de l’estres de les grans ciutats. Una de les persones que ha viscut allí quasi tota la vida, Alfonso Membrado, ens comentava com és la localitat i els motius pels quals li agrada, encara que ara dorm a La Todolella però va a Saranyana tots els dies “estem nosaltres i si puc vull morir ací”. Membrado destacava que “és un poble massa tranquil, amb molta soledat, però amb un encant únic que no s’ha de perdre”. Alfonso Membrado es va establir a la pedania fa 50 anys, per a viure de l’agricultura amb la seua família, recordant també com van ser els seus primers anys allí “anàvem i tornàvem amb 13-14 anys tots els dies fins la Todolella per a fer el curs de PPO de paleta”. El poble s’ha pogut mantindre gràcies a les seus mans que han treballat en la restauració d’algunes de les cases que queden en peu i sobretot de l’actual ermita “sinó s’haguera perdut tot” afirmava el veí.
D’un poble fantasma, aquesta pedania ara té molt de futur com per exemple amb els fills d’Alfonso que s’estan fent una casa.

Però la història de Saranyana és llarga. Va tenir el seu moment d’esplendor, principalment gràcies a l’església antiga, pràcticament derruïda, que és un dels majors exemples del romànic que hi ha a la zona. Però la vida es va anar perdent i sort als Membrado que van anar a viure allí a meitat del segle XX, el poble segueix en peu. El pare d’Alfonso, Marco Membrado junt a la seua família va decidir establir-se allí quan tenia uns 30 anys “som de la terra, érem llauradors i tota la vida ens hem dedicat ací i per això vam venir a viure ací”.

Per a Marco aquest poble pot tenir molt de futur “no entenc com hi han joves que no venen ací, perquè tenim moltes oportunitats i molta feina per davant, la vida no és tant impossible com es volen vendre, perquè nosaltres ens vam criar en una situació molt més complicada”.

Queda molt de treball per davant, però la pedania de La Todolella comença en ple segle XXI a reescriure la seua història quan el més fàcil hagués estat convertir-se en un espai sense vida i records envoltats d’edificis en ruïna. El demà ha començat avui a Saranyana.