Luis Zueco: “Mos agraden més les èpoques decadents i moments crítics que altres circumstàncies històriques”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 12 de març de 2012 .
Etiquetes: , ,

La novel·la ‘Rojo amanecer en Lepanto’, tal i com lo seu títol indica, apropa al lector fins a la segona meitat del segle XVI, fixant com a centre de la trama la històrica batalla de Lepanto entre les tropes de la anomenada Liga Santa i els turcs de l’Imperi Otomà. Si bé, tot i el paper fonamental de la cita bèl·lica, lo text se centra “en la vida de Juan de Àustria i Alejandro Farnesio, des que es coneixen a la Universitat d’Alcalà de Henares fins a la mort del primer”, va explicar l’autor, que va afegir que “la novel·la no és una trama fictícia dins un context històric, sinó que més bé és una història novel·lada. En este sentit és un llibre molt rigorós històricament”.

Tot i la fama de la Batalla de Lepanto, a nivell de carrer és un fet poc conegut històricament i, a més, poc tractat en l’àmbit literari. Al respecte, Zueco va apuntar que “és un fet poc novel·lat, potser perquè aquí ens agraden més les èpoques de decadència o els moments de crisi com la Guerra Civil”, i també que “si surts al carrer i preguntes on està Lepanto, t’emportes sorpreses molt desagradables”. D’esta manera, lo principal objectiu de l’obra és, segons l’escriptor, donar a conèixer este fet històric i la importància que va tindre per la història i la construcció d’Europa tal i com avui la coneixem. “Va ser un moment clau. L’imperi otomà estave en plena expansió i no havie perdut cap batalla, amenaçave Roma i la península. Esta derrota pare en sec l’avanç otomà i els obligue a canviar d’estratègia, a deixar el Mediterrani i centrar-se en l’Europa continental”, va aclarir Zueco.

Per altra banda, a més de ‘Rojo amanecer en Lepanto’, l’autor saragossà també va presentar ‘Castillos de Aragón: 133 rutas’, una obra completament diferent. En este cas, lo llibre proposa al lector la visita de 150 castells repartits per tot lo territori aragonès. D’esta forma, “este llibre té l’objectiu clar de que es coneguin los castells d’Aragó i que la gent los visito”, va defensar l’autor, que també va voler assenyalar que “realment este text el vaig fer perquè no hi havie res paregut, i vaig pensar que ere necessari”.

Tot i que ‘Castillos de Aragón: 133 rutas’ pot ser emmarcat dins les guies turístiques, l’escriptor va defensar que “les guies normalment són massa turístiques i esquemàtiques, o pel contrari a vegades són massa científiques. Jo he buscat un punt mig. És a dir, és un text divulgatiu però també turístic”. En este sentit, lo text, a més de les tradicionals indicacions per als visitants dels monuments, també s’inclouen llegendes dels diferents castells. Les dos obres presentades a la Llibreria Serret de Valderrobres han estat molt ben acollides pels lectors.

Més informació: | |